08.12.2015 14:21

Elitele politice sunt în dizgrație

Sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice relevă o scădere dramatică a încrederii populației în elitele politice, deși nivelul de interes pentru domeniul politic a crescut cu peste 8% comparativ cu sondajul din noiembrie 2014.

Cel mai mult pe partea de încredere în rândul populației au degradat principalele instituții ale statului. Mai ales, Președinției acumulează doar 5% dintre răspunsuri, acesta fiind nivelul cel mai mic de încredere. În acest fel sunt justificate rezultatele potrivit cărora 91% dintre respondenți optează pentru alegerea directă a președintelui țării, comparativ cu 3% a celor care cred că procedura trebuie să fie făcute de Parlament. În același timp, sondajul relevă o scădere dramatică a ratingului partidelor care au format AIE-3, iar analiștii cred că aprecierea este una meritată, în condițiile ultimelor evenimente.

”El ne demonstrează că partidele de la guvernare au, în total 13%. Aceasta este nota, pusă la momentul actual de către alegători acestei guvernări”, - a afirmat analistul politic Victor Ciobanu.

Dintre personalitățile politice de cea mai mare încredere se bucură Maia Sandu și Renato Usatîi, iar de cea mai mică - Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, care sunt considerați de majoritatea respondenților principalii responsabili de problemele apărute la BEM, Unibank și Banca Socială.

”Domnia sa apare cu 10% la această funcție și cu 23% la funcția de președinte. Deci ea este în topul încrederii populației. Lumea așteaptă schimbarea de elită. De aici vine susținerea și pentru Usatîi și pentru Maia Sandu și pentru Năstase. Lumea este complet decepționată de calitatea conducerii elitei actuale”, - a menționat director executiv al IPP Arcadie Barbăroșie.

Barometrul Opiniei Publice mai arată că cea mai mare parte a celor chestionați sau 42% ar opta pentru Uniunea vamală dacă ar fi organizat un referendum la acest subiect. Circa 39% sunt dispuși să voteze aderarea RM la UE. Totuși, ponderea celor care sunt împotriva aderării la UE pare să fi încetinit trendul din ultimii ani, împotrivă fiind mai mult persoanele cu studii medii sau de altă etnie, explică sociologii.

Comentarii