12.12.2014 11:04
EUROPENII VOR MÂNCA MAI SĂNĂTOS. PRODUSELE ALIMENTARE VOR AVEA O NOUĂ ETICHETARE
UE vrea o nouă etichetare a produselor, pentru o alimentație mai sănătoasă a europenilor. Astfel,
începând de sâmbătă, vor fi schimbate regulile de etichetare a alimentelor, ceea ce le-ar permite consumatorilor să evite alergiile, să numere caloriile fără a avea nevoie de o lupă sau să nu ingereze nanomateriale, informează AFP.
Începând de sâmbătă, prezența a 14 presupuși alergeni obișnuiți precum, arahide, lapte și nuci va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate. Pentru biscuiți sau dulciuri care conțin ulei sau grăsimi vegetale, fabricanții vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Totodată,
'Patriotismul alimentar' va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră și pasăre, a indicației obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.
Transparență va trebui să existe și în ceea ce privește proveniența cărnii de pește, al cărui nume comercial și specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat și modalitatea în care a fost pescuit.
În schimb, mousse-urile de ciocolată și crenvurștii vor putea continua să fie comercializați încă trei ani fără etichetare nutrițională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afișarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.
Astfel, producătorii de acum înainte vor trebui să o facă de o manieră 'lizibilă și vizibilă': în cifre sau cuvinte și nu prin pictograme sau simboluri.
Aceste reglementări vor trebui să se aplice și vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor și sancțiunilor, care vor trebui să fie cu efect concret, potrivit unei surse europene.