27.07.2016 07:05

Experți: Adoptarea amendamentelor la Codul audiovizualului este prematură

Experţii îndeamnă autorităţile să nu grăbească adoptarea modificărilor la Codul audiovizualului.

Ei au lansat acest îndemn în cadrul dezbaterilor publice organizate marţi de Parlament.

Preşedintele Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că "autorităţile din nou impun actele legislative respinse acum un an de societatea civilă".

"Aceste documente au fost expediate spre expertiză; Consiliul Europei şi-a spus cuvîntul. Remarcile nu au fost luate în considerare, iar peste un an ne sînt propuse, în esenţă, aceleaşi documente. Şi asta din nou se face în acea manieră netransparentă, în grabă, fără a se ţine cont de opinia specialiştilor", a spus Macovei.

El a indicat o serie de neajunsuri ale documentelor discutate, subliniind că ele vor duce doar la înrăutăţirea situaţiei din domeniul televiziunii.

"Aceste iniţiative sînt orientate spre protejarea intereselor unor posturi, în detrimentul altor posturi. Este vorba despre concurenţă neloială, despre crearea condiţiilor pentru închiderea unor posturi şi favorizarea altora", a menţionat Macovei.

Jurnalista Irina Astahova a acuzat autorităţile de faptul că prin promovarea acestor modificări la legislaţie "continuă să divizeze societatea, să deterioreze relaţiile cu Rusia, desfăşurînd politica discriminării cetăţenilor vorbitori de limba rusă".

"Toate acestea sînt atît de evidente, încît este deja imposibil de ascuns intenţiile autorităţilor. În esenţă, guvernarea singură creează «coloana a cincea» între cetăţenii ţării. Oamenii sînt indignaţi de faptul că se propune interzicerea unor emisiuni ruseşti şi chiar a posturilor întregi. Aceasta va avea un efect de bumerang – tot mai mulţi oameni se vor conecta la televiziune prin Internet şi satelit. Iar asta înseamnă că aceşti cetăţeni nu vor mai urmări posturile TV moldoveneşti, va scădea cifra auditoriului şi veniturile din publicitate", a opinat Astahova.

Expertul în domeniul legislaţiei mass-media, juristul Eugen Rîbca, a subliniat că "modificările propuse la Codul audiovizualului conţin multiple neclarităţi juridice, prevederile documentelor sînt vagi şi contradictorii".

"Ba chiar mai mult, multe prevederi contravin normelor democratice şi standardelor Consiliului Europei. Despre aceasta se vorbeşte în expertiza internaţională, ignorată de autorii proiectelor de lege", a spus Rîbca.

El a menţionat că "autorii proiectelor de lege întreprind aceste acţiuni sub paravanul luptei cu propaganda străină, fără a observa propaganda făcută de multe posturi autohtone".

"În cazul adoptării acestor amendamente, noua lege va deveni o "sperietoare" pentru posturile TV în perioada campaniei electorale, nimic mai mult. În plus, multe prevederi vor avea efect advers, vor duce la înrăutăţirea situaţiei. Aceste documente trebuie retrase şi definite cu participarea experţilor şi a societăţii civile", a subliniat Rîbca.



SURSA

Comentarii