28.08.2015 13:49

Falimentul agricultorilor, aproape inevitabil

Criza în domeniul agriculturii poate duce la falimentări în masă, dacă statul va continua să ignore problemele fermierelor. Mai mult de jumătate din agricultori riscă să-și piardă afacerile spre sfârșitul anului, prognozează președintele UniAgroProtect.

Prețurile pentru resurse au crescut, seceta a ruinat o parte din recoltă, iar acele subvenții infime promise de stat sunt plătite cu întârziere, explică problemele sectorului agrar Alexandru Slusari.

”Totul s-a scumpit cu 30-40%, iar recolta este mult mai mică în comparație cu anul trecut. Prețurile, în schimb, scad sau, în cel mai bun caz, rămân la fel. Cum pot fermierii să supraviețuiască în așa condiții? Ce pot ei face fără ajutorul statului? ”, - spune indignat președintele UniAgroProtect.

Alexandru Slusari este convins că doar jumătate din agricultori va putea supraviețui în aceste circumstanțe. Printre ei, 10% duc o afacere profitabilă, iar restul sunt din ”clasa medie”.

”Masa critică de producători agricoli, adică 70%, abia reușeau să supraviețuiască. Puțini își permiteau să investească în afacere. În condițiile actuale, consider că mai mult de jumătate vor falimenta, iar ceilalți vor supraviețui doar datorită unor înțelegeri cu creditorii sau a unor circumstanțe favorabile. Restul 20% din deținătorii fermelor de subzistență, care își duceau afacerea din greu, se vor alătura persoanelor care pleacă în Italia și Rusia”, - a concluzionat el.

Pentru a preveni o astfel de evoluție a lucrurilor, agricultorii se strâng pentru protestele în masă, acestea se promit a fi mai violente decât manifestările din primăvară. În afară de cererile pentru plata subvențiilor din 2014 și mărirea fondului pentru anul curent, fermierii își vor manifesta nevoia în ajutor financiar pentru a trece peste seceta. Producătorii agricoli se pregătesc să strige în continuare despre problemele lor, dar se așteaptă și la un răspuns negativ din partea statului.

Comentarii