04.10.2016 13:35
Fără covoare pe pereţi. Reguli noi de exploatare a spaţiului locativ în Moldova
Uzura blocurilor locative nu este o excepție ci, mai degrabă, o regulă. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, comunicațiile interne ale clădirilor nu mai funcționează în regim de securitate, deoarece în ultimii ani nimeni nu le-a reparat.
Mobila grea și covoarele de pe pereți s-ar putea pomeni în afara legii.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor propune adoptarea unui nou regulament de exploatare a fondului locativ cu luarea în considerare a gradului înalt de uzură a acestuia. Instituţia operează cu date statistice: 24% dintre blocuri au fost construite până în 1975, iar 60% — din 1976 până în 1993.
Autoritățile recunosc că mai mult de jumătate din fondul locativ are de suferit din cauza sistemelor de încălzire și canalizare care se află în stare nesatisfăcătoare. De cele mai multe ori, blocurile vechi se confruntă cu umiditatea înaltă. Cu aceasta ar trebui să lupte atât direcția fondului locativ cât și cetățenii. Astfel, în preajma sezonului de încălzire ar trebui înlăturate defecțiunile pereților, ale fațadelor și acoperișurilor. Trebuie asigurată hidroizolarea fundamentelor, pomparea apei din subsoluri.
"Pentru asigurarea unei temperaturi și umidități optime a pereţilor exteriori se interzice instalarea mobilei masive în imediata apropiere a acestora, mai ales la colţurile exterioare, atârnarea covoarelor și tablourilor pe pereții exteriori în primii doi ani de exploatare", se spune în proiectul de lege.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, siguranța edificiilor construite acum 35 de ani s-a redus semnificativ.
În unele cazuri, acestea sunt chiar periculoase. Din aceste considerente, ministerul de profil propune ca administratorii fondului locativ să controleze sistematic corectitudinea folosirii balcoanelor, să verifice dacă locatarii nu păstrează acolo obiecte masive și grele. O astfel de interdicție va fi impusă și în cazul balcoanelor comune și a subsolurilor: locatarii nu vor avea dreptul să țină acolo lucrurile personale și să folosească încăperile în scopuri gospodărești.
Cu toate aceste restricții, regulamentul de exploatare a fondului locativ permite totuşi o oarecare "libertate de acţiune". Astfel, locatarii pot să-şi reamenajarea apartamentele în cazul în care dispun de o permisiune specială.
Astfel, se permite instalarea maşinilor de gătit electrice în locul celor cu gaz, transferarea instalaţiilor de încălzire, sanitare și de gaze, instalarea sau reutilarea WC-urilor existente, a camerelor de baie, trasarea unor noi conductelor de alimentare ori de evacuare sau schimbarea celor vechi, a rețelelor electrice și instalațiilor pentru cabinele de duș, a instalaţiilor sanitare etc., se arată în proiectul de lege.
De asemenea, proprietarilor de apartamente li se permite să mute sau să demonteze pereții despărțitori, ușile, să-şi mărească spațiul de locuit din contul încăperilor auxiliare, să-şi amenajeze bucătării suplimentare sau a blocurilor sanitare.
Totodată, cel care efectuează astfel de modificări fără o permisiune în acest sens, vor fi obligaţi să readucă încăperile în starea inițială.