20.10.2015 14:26

Formăm specialiști în sectorul bioenergetic

Şcolile profesionale au lansat trei cursuri educaţionale în sectorul energiei din biomasă. Potrivit autorităților, inițiativa vine să răspundă la cerințele pieții, în ultima perioadă, înregistrându-se o cerere sporită de specialiști în sectorul bioenergetic. Noile meserii prind viață prin intermediul Ministerului Educației și proiectului Energie și Biomasă.

Peste 2 ani, 26 de tineri de la Școala Profesională nr. 3 din capitală vor deveni operatori la sisteme de cazane pe biomasă. Elevii studiază în cadrul unui proiect pilot de cursuri educaționale dedicate bioenergiei. Deși curicula este în proces de elaborare, tinerii deja obțin primele cunoștințe.

”Începem de la cel mai simplu. Un specialist bun trebuie să știe totul de la lăcătușărie, îmbinarea țevilor, tipurile de conducte”, - afirmă maistrul Școlii Profesionale nr. 3 Ion Bitco.

Pe lângă obiectele de bază, tinerii mai au și alte 4, de specialitate, în cadrul cărora învață tehnologia, utilajul, desenul tehnic și lăcătușia. Tot în această școală vor fi instalate centrale termice pe biomasa de diferit tip. Tinerii spun că au optat pentru această meserie deoarece văd perspectivă în domeniu.

De astfel, de studii beneficiază și alte două grupe de elevi de la şcoala profesională din satul Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti și la cea din orașul Orhei. Acolo elevii vor învăța la specialitatea „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria de Silvicultor. Inițiatorii proiectului spun că aceste profesii reprezintă un răspuns la cererea de specialiști, tot mai solicitaţi în sectorul energetic.

”Apar noi necesități. În Moldova sunt 120 de producători de biomasă, care au nevoie de persoane ce cunosc specificațiile tehnice. Anume pentru ei se pregătesc scești muncitori, care vor avea mai multe șanse se fie încadrați în câmpul muncii imediat după finisarea cursurilor”, - a explicat specialistul proiectului Energie și Biomasă Lina Călugăriță.

În prima fază a proiectului, peste 19.000 de elevi din 340 de şcoli din țară au studiat cursul de energie regenerabilă. Iniţiativa aparţine Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Comentarii