03.12.2015 12:20
Fusu: limba română trebuie să fie limba de comunicare interetnică
Ministerul Educației consideră că limba de comunicare interetnică în Moldova trebuie să fie limba română. Despre aceasta a declarat, după ședința de miercuri a Guvernului, actualul ministru al Educației, Corina Fusu.
„Moldova este una din puținele țări în care limba de comunicare interetnică nu este limba oficială a țării. Pentru Ministerul Educației una dintre priorități este rezolvarea problemei date: ca limba română să devină nu doar oficială, dar și limba de comunicare între membrii diferitor grupuri etnice. Acest lucru le-ar permite să se integreze mai bine în societate”, - a declarat Corina Fusu.
Potrivit spuselor sale, pentru a rezolva această problemă este necesar de a îmbunătăți calitatea predării limbii române în instituțiile de învățământ de toate nivelurile, precum și de a instrui cadrele didactice.
„Noul Cod al educației prevede soluționarea acestor probleme, inclusiv îmbunătățirea nivelului de instruire a cadrelor didactice pe tot parcursul activității lor”, - a spus ministrul.
Corina Fusu a menționat că ministerul a elaborat un program de predare a limbii române pentru minoritățile naționale, care prevede măsuri concrete în acest sens.
„Cu părere de rău, limba română la noi a fost întotdeauna un subiect de dezbatere politică. Iar ea ar trebui să fie limba de comunicare între toți cetățenii țării. Acest lucru va contribui la o integrare mai bună a minorităților naționale în societate”, - a subliniat ministrul.
Corina Fusu a menționat că Ministerul Educației a început introducerea proiectelor pilot privind predarea istoriei și geografiei în limba română în cadrul școlilor cu predare în limba rusă.
„Deja există câteva licee de acest tip. Noi dorim să introducem astfel de proiecte în toate instituțiile de învățământ până în anul 2018. Acest lucru va facilita integrarea viitorilor studenți în învățământul universitar în limba română”, - a declarat Corina Fusu.
Sursă: infotag.md