05.10.2016 11:16
Găgăuzia rămîne monedă de schimb pentru politicienii moldoveni
Subiectul Găgăuziei este abordat de politicieni la nivel național doar pentru atingerea intereselor proprii.
Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei urmează să aibă loc pe 20 noiembrie. Anterior unii deputați găgăuzi au propus ca aceste alegeri să se desfășoare concomitent cu alegerile președintelui Republicii Moldova, însă comisia juridică din regiune a respins această inițiativă.
Adunarea Populară (Halk Topluşu)reprezintă organul legislativ al Găgăuziei și este constituită din 35 de deputați. În Adunarea Populară de legislatura a V-a, care a fost aleasă în anul 2012, sînt reprezentate patru partide: Partidul Democrat (19 mandate), PCRM (7), PLDM (2), PSRM (1). Alte sașe mandate sînt deținute de candidați independenți.
În contextul apropiatelor alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei populația Republicii Moldova primește un volum minim de informație despre situația social-politică din regiune. Informația difuzată de presa republicană creează din autonomie un „lăcaș al răului”. Declarația aparține președintelui Centrului de Tineret „Piligrim-Demo”, Mihail Sercheli, și a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
În opinia lui Mihail Sercheli, spațiul informațional din Moldova abundă în informații negative despre Găgăuzia și pentru aceasta există temeiuri. „Cu părere de rău, mulți politicieni folosesc Găgăuzia pentru a speria anumite categorii de alegători din Chișinău și alte orașe mari, prezentînd autonomia ca pe o sferă a intereselor Moscovei. Politicienii la nivel local preiau tendințele de la nivelul național, cultivînd astfel fobii față de poporul Găgăuziei”, a menționat președintele Centrului de Tineret „Piligrim-Demo”.
Activiștii organizației au îndemnat candidații la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și la postul de președinte al țării să creeze programe și modele concrete de dezvoltare a Bugeacului. „Problemele regiunii au trecut pe planul doi, pentru că acest subiect a devenit monedă de schimb pentru politicienii care încearcă să-și sporească electoratul prin orice metode. Dorim ca politicienii, în special cei care pretind la susținerea locuitorilor Găgăuziei, să înceapă să analizeze situația și să se gîndească la nevoile găgăuzilor. Aceasta este foarte important în condițiile în care în regiune se desfășoară concomitent două campanii electorale – alegeri în Adunarea Populară și alegeri prezidențiale”, a menționat Secherli.
„Oamenii din întreaga țară sînt prost informați despre situația reală din regiune, care a devenit un fel de «lăcaș al răului» în ochii multor locuitori ai Moldovei. Politicienii ar putea contribui la îmbunătățirea acestui fundal informațional. Eu consider că aceasta va avea un impact pozitiv nu doar asupra stării de spirit a locuitorilor Bugeacului, dar și asupra imaginei politicienilor”, a subliniat președintele Centrului de Tineret „Piligrim-Demo”.