11.11.2014 16:01

GRECIA CAUTĂ PROFESORI VOLUNTARI

Grecia a găsit o metodă inedită de a scăpa de șomeri, dar și de nivelul scăzut al educației. Ministerul elen al educației propune ca cele 1100 de posturi vacante să fie suplinite de profesori. Munca acestora însă nu va fi remunerată, deoarece statul nu dispune de bani.

Ministrul Educației, Andreas Loverdos a menționat că acești profesori vor acumula puncte-bonus, care le vor permite, pe viitor, să-și găsească mai ușor un loc de muncă. Amintim că situația din Grecia s-a agravat mult după ce aceasta a acceptat susținerea creditorilor externi. Autoritățile elene au fost nevoite să recurcă la măsuri de austeritate, inclusiv au fost reduse îndemnizațiile sociale. Acordul dintre Guvernul Greciei și trei mari donatori internaționali prevede că funcțiile vacante din instituțiile de învățământ nu mai pot fi suplinite cu alți profesori. În rezultat, școlile duc o lipsă acută de cadre didactice.

Nu pot găsi candidați pentru acele o mie de locuri vacante, deoarece nu dispun de resurse financiare pentru a-i remunera”, argumentează ministrul Andreas Loverdos.

Datele statistice arată că în Grecia, rata șomajului a ajuns la 25-26%. Circa 71% dintre șomeri nu au un loc de muncă mai bine de 12 luni consecutiv, iar alte 23,3% din populație nu a lucrat niciodată.

Comentarii