27.11.2014 13:20

GRECIA, DIN NOU PARALIZATA DE PROTESTE

Grecia este paralizată din nou de grevă generală. Aceasta este a doua acține de protest din acest an, iar ceea ce îi nemulțumește pe grecii sunt politicile de austeritate, transmite Agenția France Press.

Potrivit France Press, mișcarea de protest a mobilizat angajații școlilor, spitalelelor, băncilor și marilor companii de stat. Mai mult decât atât, la acțiunea de protest s-au alăturat sectoarele de distribuție și cel hotelier, precum și controlorii de trafic aerian. Aceștia vor fi și ei în grevă, ceea ce înseamnă anularea zborurilor cu plecare sau cu destinația Atena. Mișcarea de protest denunță măsurile guvernamentale care întrețin Evul Mediu social, șomajul de coșmar, politicile care fac din muncitori variabila de ajustare pentru criză și deficite.


Reamintim că, economia Greciei a revenit pe creștere în trimestrul al treilea al acestui an, după ce a traversat șase ani de recesiune. De asemenea, Organizația Internațională a Muncii a estimat că în timpul crizei grecii au pierdut un sfert din locurile de muncă iar în luna august rata șomajului se situa la 25,9%.

În aceste condiții, Parlamentul de la Atena ar urma să voteze săptămâna viitoare un proiect de buget pe 2015 care prevede continuarea măsurilor de reducere a cheltuielilor, în special în domeniul sănătății și educației. În plus, autoritățile de la Atena se află și sub presiunea creditorilor internaționali care derulează în prezent o analiză a economiei Greciei înaintea ieșirii țării de sub programul de asistență convenit în 2010.

Comentarii