Republica Moldova ar putea avea formaţiuni benevole de pompieri după exemplu austriac. Asta după ce un grup de experţi din Austria în domeniul voluntariatului au venit în Republica Moldova pentru a susţine ideea implementării proiectului.
Primari şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din mai multe localităţi din ţară sunt dispuşi să promoveze voluntariatul în lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale, dar şi prevenirea situaţiilor de risc. Experţii din Austria au fost curioşi să afle despre felul cum pot fi motivaţii moldovenii să devină voluntari în localităţile de baştină.
Schimbul de opinii a avut loc în cadrul unui atelier de lucru desfăşurat ieri la Detaşamentul Salvare Deblocare nr.1 din mun. Chişinău între reprezentanţii austrieci, salvatorii profesionişti din cadrul Serviciului Situaţii Excepţionale, dar şi reprezentanţii autorităţilor publice locale. Autorităţile din localităţile Sărata Veche raionul Făleşti şi Sipoteni, raionul Călăraşi au dat asigurări că instituirea formaţiunilor de voluntariat în rândul tinerilor este o prioritate în asigurarea securităţii cetăţenilor.
Mai mult, pentru susţinerea ideii nobile experţii austrieci vor veni cu donaţii pentru localităţile ţării noastre, unde autorităţile vor depune eforturi pentru implementarea proiectului. În urma colaborării Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale cu experţii voluntari din Austria, a fost posibilă suplinirea bazei tehnico materiale a serviciului cu 15 autospeciale de intervenţie, care şi-au găsit rostul în subdiviziunile de salvatori şi pompieri din ţară.
Tehnica a fost adusă în mai multe tranşe, iar în urma conlucrării eficiente, în iunie 2016, salvatorii din Republica Moldova vor mai primi 6 autospeciale de intervenţie din Austria.