27.09.2016 08:45
Ina Staver, farmacist diriginte al depozitului farmaceutic „Dita Estfarm” SRL, despre prețurile la medicamente, importul de medicamente neautorizate și problemele de pe piața farmaceutică
Ina Staver, farmacist diriginte al depozitului farmaceutic „Dita Estfarm” SRL, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Bani.md despre principalele subiecte cu referire la activitatea acestui sector, pornind de la prețurile medicamentelor.
Bani.md: În ultima perioadă se vorbește despre faptul că medicamentele se ieftinesc, însă acest lucru nu se observă neapărat și atunci când le cumpărăm. Cum se explică acest fapt?
Ina Staver: Vorbind despre dinamica preturilor pentru medicamente, nu trebuie sa uităm că 90 la sută din medicamentele de pe piața din Republica Moldova sunt de import. Astfel, fluctuațiile cursului valutar influențează direct prețul la medicamente. În ultimii doi ani valuta națională a suportat o devalorizare față de valuta forte de peste 40%, ce a dus la creșterea prețurilor de comercializare în lei, cu toate ca producătorii de medicamente au înregistrat în Catalogul Național prețuri mai mici. De facto, în ultimul an, prețurile de import (în valută) ale medicamentelor au scăzut în mediu cu 18%, fapt ce nu este atât de sesizabil din cauza deprecierii leului moldovenesc. Deci analizând dinamica prețurilor la medicamente ar fi corect sa calculăm în valută.
Bani.md: Dita Estfarm este una dintre companiile farmaceutice care a implementat normele GDP. Cum s-a reflectat acest fapt asupra activității companiei?
Ina Staver: Implementarea normelor GDP este un proces continuu care necesită atât investiții financiare, cât și în instruirea personalului. Depozitul Dita Estfarm este certificat GDP și până în prezent s-au investit aproximativ 500 000 EURO. Desigur, urmare a implementării standardelor în activitatea de zi cu zi au crescut și costurile de distribuție a medicamentelor cu aproximativ 1.8%. Astfel consumul unui automobil, urmare a dotării acestuia cu sistemul de climatizare și monitorizare a temperaturii, a crescut aproximativ cu 50 la sută, până la 15 l pentru o sută de km. Costurile se mai majorează și datorita termoizolării pereților automobilelor: volumul acestora a scăzut cu 20%, ceea ce a dus la reducerea volumului încărcăturii. Respectiv, a crescut cu 20% și numărul comenzilor distribuite de un automobil.
Bani.md: Ce părere aveți dvs. și compania despre permisiunea de a importa medicamente neautorizate în Republica Moldova?
Ina Staver: Permisiunea de a importa medicamente neautorizate în Republica Moldova este o soluție temporara și este unica în condițiile în care ne confruntăm cu lipsa unor medicamente vitale sau a medicamentelor ce nu permit asigurarea schemei complete de tratament. Aceasta soluție de moment va da răgaz Agenției Medicamentului de a soluționa problemele curente. Sunt convinsa că Agenția va găsi argumente pentru a convinge producătorii de medicamente de a înregistra și/sau reînregistra medicamentele necesare pieței. Nu este un proces simplu, dar este posibil de realizat. Alinierea Republicii Moldova la standardele comunității europene și faptul ca piața RM este o piață mică de desfacere au implicat cheltuieli suplimentare pentru producătorii și furnizorii de medicamente. În plus, politica Guvernului de a mari accesibilitatea populației la medicamente prin micșorarea esențiala a costului acestora, au descurajat unii producători. În opinia noastră, soluția în aceste situații este de a negocia cu producătorii scăderi de preț treptate, realizate într-o perioadă de 3 ani, timp în care producătorii ar reuși să-și planifice și sa distribuie corect cheltuielile, costurile de marketing și alte activități.
Aici avem și un exemplu - piața românească. Am studiat cu atenție modalitatea de stabilire a prețurilor în România unde s-a folosit strategia dată. În companiile multinaționale deciziile strategice, gen micșorarea esențială a prețului de comercializare, durează în timp, fapt ce duce la întreruperi de livrări a medicamentelor în RM. Cu atât mai mult ca piața RM este cea mai mică piață din UE ca volum și ca vânzare pe cap locuitor, care în RM este de 47 euro/cap locuitor (ultimul loc din UE). Pentru comparație, vânzările pe cap de locuitor în Ucraina sunt de 67 euro, în România - 170 de euro, Ungaria - 270 de euro, iar Germania - aprox 500 de euro.
Bani.md: Licitațiile pentru anul viitor încă nu au fost anunțate. Ar putea acest fapt să dăuneze procesului de asigurare a instituțiilor publice cu medicamentele necesare? De cât timp este nevoie?
Ina Staver: Licitațiile pentru anul viitor au fost anunțate recent. Licitația pentru achiziționarea dispozitivelor medicale (articolelor parafarmaceutice) urmează să se desfășoare în 26.09.16. Cu întârziere de o lună a fost anunțată licitația pentru achiziționarea medicamentelor pentru anul 2017, urmând sa fie desfășurată abia în 17.10.16. Autoritățile vor fi nevoite sa evalueze ofertele înaintate de operatorii economici foarte rapid, în maxim 2 săptămâni, pentru a asigura prezenta medicamentelor în instituțiile medicale din ianuarie 2017. În caz contrar, riscăm sa începem anul cu o criză de medicamente.
Bani.md: Care sunt alte impedimente cu care se confruntă companiile de pe piața farmaceutică din Republica Moldova?
Ina Staver: După modificarea modalității de formare a prețului de comercializare a medicamentelor (În conformitate cu prevederile legii nr.150 din 30.07.2015 pentru modificarea şi completarea, Legii Nr.1456-XII din 25 mai 1993 cu privire la activitate farmaceutică), a fost modificat adaosul comercial conform unei grile de preţuri. Astfel, avem un șir de medicamente pentru care adaosul comercial maxim admis prin legislație este de 5%. În condițiile în care cheltuielile de distribuție ale unui depozit farmaceutic depășesc 8-9%, noua legislație poate duce la falimentarea companiilor farmaceutice. Astăzi în farmaciile din RM adaosul mediu este de 15%. Au trecut 6 luni de la implementarea legii nr.150, dar deja cunoaștem farmacii care sunt în prag de faliment, în mare parte este vorba despre farmacii din sate sau centre raionale mici. În farmaciile Comunității Europene adaosul comercial mediu este de 21%. Medicamentele care pot fi eliberate fără prescripție medicală au preț liber, iar volumul de vânzare per farmacie este de 7-8 de ori mai mare decât în RM. O alta problema cu care urmează sa ne confruntam este legata de finalizarea implementării standardelor de calitate internațională în domeniul medicamentului. Implementarea GDP în depozitele farmaceutice din RM este la final, iar pasul următor ar fi implementarea acelorași standarde în farmaciile din țara (GPP), ce ar permite finalizarea ciclului de asigurarea a standardelor internaționale de calitate. Aceasta etapă presupune mari investiții în farmacii, dar în condițiile în care farmaciile sunt la limita de supraviețuire, majoritatea nu vor face față acestor cerințe.
Bani.md: Ce măsuri ar îmbunătăți mediul de afaceri pentru companiile farmaceutice din Moldova?
Ina Staver: Este bine cunoscut din experiența internațională ca mediul de afaceri poate fi îmbunătățit prin asigurarea transparenței decizionale și implicarea în procesul decizional a companiilor farmaceutice care sunt parte indispensabilă a sistemului ocrotirii sănătății În ultimii ani legislația în domeniul farmaceutic a fost modificata esențial. Este necesar ca în grupurile de lucru create pentru reglementarea activității să facă parte, pe lângă autoritățile de stat, organizațiile profesionale, ca Asociația farmaciștilor, distribuitorii farmaceutici, reprezentanții farmaciilor, reprezentanții producătorilor, care nemijlocit implementează și pun în practică deciziile autorităților. Aceasta colaborare ar contribui la atingerea obiectivelor propuse prin regăsirea de soluții constructive, evitarea blocajelor în activitate, preluarea experienței partenerilor europeni, o mai bună identificare a problemelor și diversificare a abordărilor.