08.12.2015 13:21
Instituțiile medicale, dotate insuficient
Majoritatea dispozitivelor medicale din țară sunt învechite, iar specialiștii care le mentenează nu sunt suficient de pregătiți. Acesta este principalul motiv pentru care, astăzi, a avut loc un atelier de lucru în cadrul căruia reprezentanți din 4 țări au împărtășit din experiența lor. În context, Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională va oferi asistență tehnică, pentru a spori nivelul de profesionalism al inginerilor și medicilor, care gestionează echipamentul medical existent.
O bună parte dintre dispozitivele medicale aflate în posesia spitalelor din Moldova sunt învechite, defectate sau nu mai corespund standardelor. Am ajuns în această situație, inclusiv, din motiv că inginerii care le gestionează sunt slab pregătiți. Tocmai din acest motiv autoritățile planifică să creeze un sistem de management a utilajelor medicale moderne.
”Scopul de bază este instituirea acelor centre de management a dispozitivelor medicale, funcționale în cele cinci instituții-pilot: Spitalul de Urgență, Centrul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican și Spitalul Municipal Sf. Treime”, - a declarat ministrul în exercițiu al Sănătății Ruxanda Glavan.
”Aceste centre o să fie echipate din partea Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională cu sectorul de dispozitive de testare. Vor urma instruiri pentru inginerii biomedicali și pentru personalul tehnic. Ulterior, vor urma și instruiri pentru personalul medical”, - a spus asistentul Proiectului ”Îmbunătățirea Managementului Dispozitivelor Medicale” Cristina Stratan.
În rezultat, vor fi elaborate două ghiduri pentru personalul tehnic care deservește aceste dispozitive. Un suport în acest sens, va constitui și experiența pe care o vor împărtăși Japonia, Polonia și Romania - țări care deja au un sistem complex de mentenanță a echipamentelor medicale.
”România, prin asistența Băncii Mondiale, a achiziționat de-a lungul anilor echipamente medicale. Spre exemplu, în Iași există Institutul de Oncologie, care este un spital nou. El are 280 de paturi cu echipamente moderne. Așa, multe persoane care suferă de cancer, nu mai sunt obligate să plece peste hotare pentru tratament, ci pot să-l treacă aici”, - a afirmat profesorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași Călin Corciova.
Datele oficiale arată că 34% din dispozitivele medicale active din țară au o vechime de peste 16 ani și 60% dintre acestea se defectează din cauza erorilor comise de către utilizator.