15.06.2016 10:39
Chetraru: Amenzile actuale mai degrabă încurajează decît descurajează corupția
Statistica ultimilor ani relevă că mărimea amenzilor aplicate persoanelor implicate în acte de corupție este mai mică decît mărimea mitei primite.
Concluzia aparține șefului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și a fost făcută publică astăzi, în timpul unor dezbateri organizate de Comisia juridică a Parlamentului. Potrivit lui Chetraru, practica arată că instanțele de judecată continuă să aplice pedepse prea blînde în raport cu actele de corupție comise. Astfel, doar în 16 la sută dintre cazuri se aplică pedepse reale cu închisoarea.
„Statisticile analizate de CNA în perioada anilor 2014-2016 relevă existența următoarei legități: cu cît este mai mare mita cu atît este mai mică amenda. Asemenea mărimi ale amenzilor mai degrabă încurajează decît descurajează corupția. În 2015, valoarea medie a mitei pentru care a fost pronunțate condamnări a fost de 50 de mii de lei”, a menționat Viorel Chetraru.
O altă problemă semnalată de directorul CNA se referă la faptul că legislația actuală permite funcționarilor publici condamnați pentru acte de corupție să revină în postul deținut anterior sau într-o altă funcție publică. În opinia lui Chetraru, această lacună legislativă face ca lupta cu corupția să bată pasul pe loc.
„Un alt criteriu pentru a descuraja corupția este privarea obligatorie de dreptul de a deține funcții publice. La momentul actual, Codul penal nu prevede acest lucru, fapt ce permite persoanei condamnate să se angajeze într-o altă funcție publică. Totodată, un număr impunător de funcționari condamnați au ulterior acces la funcția în care s-au aflat cînd au comis acte de corupție”, a adăugat Viorel Chetraru.