09.12.2014 10:52

LA LIMITA IMAGINAȚIEI. UN ARHITECT A CONSTRUIT O CLĂDIRE FĂRĂ PEREȚI

Majoritatea arhitectilor incearca sa gaseasca metode prin care sa utilizeze cat mai putina energie in proiectele lor. Cine este cel care iese din aceasta gandire si cum arata viziunea sa in legatura cu viitorul cladirilor?

Arhitectul din Chicago Sean Lally vede mai departe de lemn, beton sau sticla in ceea ce priveste materialele de constructie. El previzioneaza un viitor in care cladirile pot fi construite fara pereti, iar spatiile sa fie formate din energia insasi.

Luminile de pe strada pot fi vazute ca un exemplu de cum poate spatiul sa fie format din energie – cercul luminos formeaza o "camera" afara, spune Lally. Proiectele sale arata cum pot fi construite spatii complexe, folosind acelasi principiu.

"Cand ai un felinar stradal, ai un contur si un interior care iti confera o stare de siguranta sau predispozitia pentru recreere sau conversatie. Arhitectura poate folosi alte sisteme energetice – acustice, electrice sau termale – pentru a realiza in aer liber microclimate similare, care pot reinventa modul in care folosim spatiul", explica arhitectul american.

Noile "cladiri" pot fi utilizate in parcuri, mai ales in contextul in care populatia urbana este in crestere, fiind nevoie mai mare de spatii comune. O cladire termala, spre exemplu, poate face parcul util si iarna.

"Mediile energetice pot de fapt sa dispara si sa reapara la fel de repede. Ca pe un felinar de strada, le poti inchide sau aprinde. Cand incepi sa te gandesti la arhitectura ca la un produs agil care poate crea un spatiu pe care oamenii sa-l poata folosi, ca apoi sa dispara, ai noi oportunitati", mai spune Lally.



Astfel, arhitectul vede energia ca pe un nou tip de material de constructie:

"Ma gandesc la ea in acelasi mod in care ne gandim la beton, sticla sau otel. Acestea erau materiale care nu au reprodus pur si simplu arhitecura precedenta. Ele ne-au oferit noi tehnologii, noi moduri prin care sa facem fata problemelor sociale, noi moduri de a folosi spatiul. Iar energia, cred eu, nu ar trebui vazuta ca un combustibil, ci ca un material cu care putem construi", conchide Sean Lally, citat de dailybusiness.ro

Comentarii