20.04.2016 19:36
Legea anti-tutun deschide cluburi de trabucuri
Legea anti-tutun care urmează intre în vigoare de pe 31 mai îi obligă pe moldoveni să renunțe să-şi mai exercite viciul în spaţiile publice închise.
Nu doar fumătorii, care spun că nu vor renunţa uşor la viciul lor, sunt supărați pe noile prevederi ale legii, ci și patronii de localuri care se tem de pierderea clientelei. Mai mult, în contextul restricțiilor impuse de lege, unii patroni spun că își vor deschide cluburi pentru fumătorii de trabucuri.
Nicolai Soroceanu este proprietarul unui bar din centrul Capitalei. Bărbatul spune că prevederile legii anti-tutun discriminează fumătorii. „Dacă iubiți laptele, dar statul v-ar interzice să îl mai consumați, din motive că nu este sănătos, dumneavostră a-ți renunța la consumul de lapte?! Eu susțin drepturile omului, dar cred că aici se încalcă drepturile fumătorilor. Vom încercă să activăm așa cum am activat și până la intrarea în vigoare a noii legi, iar dacă vom primi amenzi, vom deschide un club al fumătorilor de trabucuri”, a precizat Nicolai.
Pe de altă parte, sunt patroni de localuri care susțin noua lege și spun că aceasta va fi bună atâta timp cât va fi respectată de către toate localurile din Capitală. „Ne vom supune noi legi. Dacă legea este pentru toți, atunci nu vom pierde din nișă, din contra vom fi cu toții egali. Poate că singura incomoditate o va suporta clientul, care va fi nevoit să iasă din local pentru a fuma”, spune Cristina Miron, administratoarea unui alt local din centrul Capitalei.
Contactată de Today.MD, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republicii Moldova (MĂR), Aneta Zasavițchi, a declarat că prevederile noii legi, care urmează să intre în vigoare la 31 mai 2016, va afecta grav industria restaurantelor și localurilor de agrement. „MĂR cere revizuirea Legii nr. 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului, în vederea îmbunătățirii acesteia și respectării principiului clarității și predictibilității normelor juridice în domeniul protecției împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise și semiînchise, la locurile de muncă, și anume definirea clară, în termeni tehnici, a sintagmelor „spații închise”, „spații semiînchise”, „spații semideschise”, „locuri speciale pentru fumat”, „loc de uz comun”, precizează președinta MĂR.
La 31 mai curent vor intra în vigoare prevederile Legii Nr.278/2007 privind controlul tutunului, care țin de reglementarea protecției împotriva expunerii la fumul de tutun. Astfel, conform Art. 26 al acestei legi, fumatul se interzice: a) în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces; c) în raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă; De menționat că în categoria „spații publice închise și semiînchise” se încadrează și restaurantele și localurile de agrement, care reprezintă activitatea noastră de bază.
În același timp, conform alineatului (2) al Art. 26 „angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice, ai locurilor de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spații deschise sau semideschise, amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spații publice închise sau semiînchise și la locurile de muncă.” Ca și rezultat al acestor prevederi, apar și unele neclarități care țin de sintagmele „spaţii publice închise și semiînchise” și „locuri speciale pentru fumat”.
Totodată, managerii și proprietari de restaurante și localuri de agrement din Capitală în colaborare cu Asociația Patronală „MĂR” au cerut, printr-o solicitare oficială, elaborarea unor norme tehnice clare pentru amenajarea spațiilor destinate fumatului, implicarea și consultarea reprezentanților asociațiilor de restaurante și localuri de agrement în elaborarea normelor tehnice, regulamentelor și ghidurilor de amenajare a spațiilor pentru fumat în spațiile deschise și semideschise, reglementarea și permiterea creării unor fumoaruri în incinta spațiilor închise, conform practicii europene, permiterea activării unităților de alimentație publică și agrement specializate, de tip: bar/cafenea pentru consum de trabuc, pipă, narghilea, dar și excluderea din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.
Aceeași legea va interzice vânzarea ţigărilor aromate şi subvenţionarea sau stimularea de către stat a cultivării tutunului. De asemenea, magazinele sau gheretele cu o suprafaţă mai mică de 20 de metri pătraţi, care comercializează ţigări, vor trebui să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri una de alta.
Pentru încălcarea acestor norme, statul va aplica o amendă de la o mie până la 10 mii de lei.