30.09.2016 13:35

Legea Antitutun creează controverse: Aici se vede cu ochiul liber interesul industriei tutunului

Combaterea consumului de tutun în Moldova rămâne a fi una dintre problemele prioritare și actuale.

Astfel, cea mai dură prevedere a Legii Antitutun, care interzice fumatul în spațiile publice închise și semiînchise, continuă să provoace discuții contradictorii între susținătorii documentului și agenții economici, care au obligația să-l respecte. Cei din urmă menționează că afacerile lor ar înregistra pierderi, deoarece localurile de alimentație publică ar avea mai puțini clienți din 31 mai, de când fumatul a fost interzis în spațiile închise și semideschise. Astfel, ca să nu-i piardă, mai mulți agenți cer instalarea unor cabine speciale în localuri pentru fumători. Ultimele dezbateri pe această temă au avut loc în cadrul ședinței Consiliului Național Coordonator în Controlul Tutunului, la Guvern.

Viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a menționat că au fost înregistrate mai multe petiții din partea unor centre comerciale ca Atrium, Jumbo și Sun City. În cadrul ședinței aceasta a citit una dintre ele, prin care acești agenți economici cer amenajarea unor locuri speciale pentru fumat.

„Începând cu intrarea în vigoare a prevederii ce interzice fumatul în spațiile publice închise și semiînchise numărul clienților a scăzut considerabil, dar și vânzările”, a citit Aliona Serbulenco din petiția agenților economici.

În petiție aceștia mai scriu că nu le ajung bani nici să plătească pentru produse cumpărate de la furnizori, iar cafenelele, restaurantele și cazinourile ar fi în prag de faliment. De asemenea, sunt nevoiți să facă reduceri de personal, pentru că nu le pot achita salariile. Astfel, agenții economici cer autorităților să le permită amenajarea sălilor pentru fumători și nefumători, precum și încăperi separate pentru fumat, altfel vor organiza proteste.

„Nu este un model social din partea instituțiilor ce promovează legea. Am văzut cadre medicale care fumau pe teritoriul spitalului, dar și studenți de la Universitatea de Stat, care au amenajat afară un loc special pentru fumat. Dacă sunt permise astfel de lacune din partea celor care ar trebui să susțină legea, atunci cum să procedeze ceilalți?!”, a întrebat Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Restaurantelor „MĂR”.

În replică, vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a declarat că, de fapt, vara majoritatea agenților economici înregistrează pierderi. Asta, deoarece studenții sunt în vacanță, iar angajații – în concedii. „Mai vedem cum evoluează afacerile încă trei luni, ca să vedem care sunt cu adevărat pierderile lor”, a precizat Gheorghe Brega.

De cealaltă parte Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului de Sănătate Publică, consideră că agenții economicii sunt îndemnați să iasă la proteste de către industria tutunului, care înregistrează vânzări record în ultimul timp.

„Noi am sesizat că agenții economici vor ieși în stradă nu pentru că nu le plac impozitele sau îi deranjează sănătatea angajaților, dar doar pentru a fi permis fumatul în spațiile publice închise și semiînchise. Aici se vede cu ochiul liber interesul industriei tutunului, care îi împinge pe cei ce scriu aceste petiții. Cred că asta nu e în zadar, deoarece industria tutunului în această vară, în special în august, a înregistrat profituri record, mult mai mari decât în anii precedenți. O dată ce au crescut vânzările, înseamnă că ei își bat capul unde oamenii să fumeze aceste țigări. Pentru mine e evident interesul industriei tutunului de a-și extinde locurile pentru fumat”, a declarat Ion Șalaru.

Toate aceste contraargumente împotriva Legii Antitutun din partea agenților economici vin să protejeze industria tutunului. De această părere este și Ghenadie Țurcanu, expert în politici de sănătate la Centrul pentru Analize și Politici în Sănătate.

„S-a demonstrat prin studii că toate țările care au aprobat aceste legi, au parcurs această cale. Imediat cum se aprobă și e o lege foarte bună se creează astfel de asociații ale restaurantelor. Industria tutunului își promovează prin ele interesele lor ca să majoreze consumul de tutun. Ținta lor e adolescentul de 13 ani, pe care să-l facă dependent de nicotină și să-și majoreze profiturile. Acum SUA a dat în judecată mari companii de tutun, care sunt nevoite să publice datele științifice referitor la marketingul tutunului. Se știa și cu 30 de ani în urmă, pentru că industria tutunului avea angajați experți și în domeniul sănătății, că nicotina produce adicție. Prin nicotină poți crea un business profitabil care omoară oamenii. Aceste presiuni vor mai exista, dar este important ca autoritățile responsabile să aplice legea așa cum este ea”, a adăugat Ghenadie Țurcanu.

Restricțiile pentru fumatul în spațiile închise și semiînchise au intrat în vigoare pe 31 mai, 2016.

SURSA

Comentarii