20.11.2014 11:05

LIPSĂ DE PEDAGOGI ÎN SATE. ÎNVĂȚĂTORII PREDAU CÂTE DOUĂ-TREI DISCIPLINE

La sate și în centrele raionale se atestă un deficit drastic de cadre pedagogice. Învățătorii de la sate adesea predau câte doua-trei discipline iar vârsta medie a pedagogilor de la sate este sub cea de pensionare. În acest sens,pentru a motiva tinerii absolvenți ai facultăților pedagogice să vină la lucru în școlile rurale, Ministerul Educației propune să fie oferite alocații unice și facilități pentru tinerii pedagogi la angajare în sate și centre raionale.

Potrivit unui proiect al Regulamentului fondului de susținere a tinerilor specialiști, prezentat de către Ministerul Educației pentru dezbateri publice, în cazul angajării în instituțiile de învățământ din localități rurale și din centre raionale, se propune acordaree absolvenților facultăților cu profil pedagogic a unei alocații unice de 30 mii lei, după cum urmează: 7 mii lei în decurs de o lună din momentul angajării conform specialității, 10 mii lei peste un an de activitate și încă 13 mii lei peste trei ani.

Specialiștilor cu studii postuniversitare se propune să fie plătite alocații unice de 24 de mii de lei în baza aceleiași formule 6 mii, 8 mii și 10 mii lei. Acești bani vor fi acumulați în Fondul de susținere a tinerilor specialiști care va fi anual format din mijloacele bugetului e stat și a bugetelor unităților teritorial-administrative de nivelul doi.

Din contul acestui fond vor mai fi compensate anumite cheltuieli ale tinerilor specialiști – chiria locuințelor, energia electrică în volum de 30 kW, încălzire -1 metru cub de lemn și 1 tonă de cărbune pe an sau echivalentul în bani a cheltuielilor la încălzirea locuinței cu gaze.

Se presupune că beneficiari ai acestor alocații și falicități vor deveni specialiștii tineri care au încheiat contracte de trei ani cu instituții de învățământ de la sate sau din centre raionale. Propunerile pe marginea proiectului pot fi prezentate până la 1 decembrie.

Comentarii