28.01.2015 09:10

Lipsă simțită de medicamente în spitale. Care sunt CAUZELE și SOLUȚIILE

Vulnerabilitatea leului lovește și în sănătatea cetățenilor! După ce au fost ajustate preţurile pentru peste 2000 de medicamente, mai multe spitale din țară duc lipsă de preparate medicamentoase, Iurie Leancă a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanți din domeniul sănătății și ai finanțelor pentru a soluționa aceste probleme. Astfel, furnizorii de medicamente care au încheiat contracte cu instituțiile medicale din țară au fost obligați să își onoreze prevederile contractuale.

În cadrul întâlnirii de astăzi a prim-ministrului în exercițiu, Iurie Leancă, cu reprezentanții spitalelor, furnizorii de medicamente și ministrul Sănătății, cel din urmă a menționat că în spitale lipsesc multe medicamente din cauza deprecierii leului în raport cu euro și dolarul american, ceea ce face imposibilă executarea contractelor.

La rândul său, directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman, a spus că licitaţiile de achiziţionare a medicamentelor au avut loc în luna septembrie 2014. Menționăm că anterior Alexandru Coman a explicat că în tot acest timp, leul s-a depreciat în raport cu valutele de referință, ceea ce a provocat o diferenţă mare între preţul de import și cel stabilit în contractele încheiate.

Potrivit lui Coman, în condițiile create, cei care au câştigat tenderele de aprovizionare a spitalelor cu medicamente nu și-au mai putut onora angajamentele, ceea ce a generat o întârziere de furnizare din partea lor.
Drept reacție la situația creată, în cadrul ședinței de astăzi s-a decis ca furnizorii să-și onoreze prevederile contractuale. Șeful Executivului a solicitat monitorizarea situației de pe piața medicamentelor, iar pe viitor o altă soluție ar fi înăsprirea condițiilor contractuale pentru a preveni asemenea situații.
În Republica Moldova sunt înregistrate cca 7000 denumiri de medicamente, dintre care 82% sunt din import, cea mai mare parte fiind de origine europeană.

Comentarii