08.09.2014 10:12
MEDICII MOLDOVENI IAU LECȚII ȘTIINȚIFICE DE LA CEI DIN TURCIA. IATĂ CE AU ÎNVĂȚAT LA SEMINAR
Medicii din Turcia îi învăță pe colegii moldoveni cum să stabilească mai exact diagnosticul maladiilor sistemului nervos. Mai mult decât atât, aceștia le-au demonstrat cum poat fi tratate bolile neurologice la copii fără metode chirurgicale. Toate cestea au avut loc în cadrul unui seminar, la Chișinău, dedicat abordărilor moderne ale problemelor neurologice.
Seminarul ştiinţific organizat de Societatea neurologiclor din Republica Moldova şi Acibadem Hospitals Group, cel mai mare grup de sănătate din Turcia, a avut drept scop prezentarea unor metode noi de tratare a spasticității, o boală des întâlnită la copii. În cadrul acestui seminar specialiștii turci nu doar ne-au demonstrat cum pot fi tratate astfel de boli, dar au și lansat o invitație medicilor moldoveni să participe la seminare de acest gen în Turcia.
Dacă am acționa din timp într-o echipă multidisciplinară, unde ar fi nu doar un chirurg dar și un traumatolog, atunci noi am putea îmbunătăți viața acestor pacienți. Și sunt foarte multe forme noi, moderne de tratament al acestor boli, iar aici anume aceasta vreu să le demonstrez medicilor din Moldova. Mai mult, în fiecare lună noi organizăm cursuri, iar medicii ineteresați din Moldova sunt bineveniți să participe la aceste cursuri. Noi putem să le oferim și un loc de practică cu o durată de până la șase luni, unde doctorii pot participa alături de specialiștii noștri la tratarea pacientilor, pot observa și învăța multe lucruri noi, iar apoi le pot implementa în practică, revenind în țară.
Neurologii spun că astfel de experienţe sunt binevenite, mai ales că tehnologizarea spitalelor presupune noi abordări în procedurile de tratament.
Medicii de la spitalul Clinic Republican susțin că sunt pregătiți să trateze problemele neurologice la noi în țară, însă pe lângă teorie mai au nevoie și de multă practică.
Spasticitatea caracterizează musculatura rigidă sau înţepenită. Se mai poate numi şi tonus muscular crescut sau o încordare neobişnuită, care poate afecta mersul, mişcările sau vorbirea. Anual în jur de 2000 de moldoveni acuză boli ale sistemului nervos, care în cele mai dese cazuri duc la paralizia organelor vitale.