07.06.2016 11:20
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, în baza unor colegii, vor crea centre de excelență
Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 8 iunie a.c. 23 de chestiuni, inclusiv remanieri de cadre secretă și securitate, informează NOI.md.
La propunerea Ministerului Educației se vor crea Centrul de excelență în energetică și electronică (prin contopirea Colegiului Politehnic din Chișinău și a Colegiului de Microelectronică și Tehnică de Calcul din Chișinău) și Centrul de excelență în economie și finanțe (prin reorganizarea Colegiului Financiar-Bancar din Chișinău). Colegiul Pedagogic din Călărași va fi lichidat. Se vor modifica și denumirile unor colegii.
Ministerul Sănătății va propune reorganizarea Colegiului Național de Medicină și Farmacie în Centrul de excelență în medicină și farmacie. Concomitent, Colegiile de Medicină din Bălți, Cahul, Orhei și Ungheni vor fi arondate la Centrul de excelență în medicină și farmacie din Chișinău.
Ministerul Justiției va propune modificări și completări la unele legi. Modificările și completările se propun întru executarea art.12 din Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată la 9 iunie 2010. Inclusiv la art.3 (2) din Legea cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cuvintele „persoanelor declarate incapabile de către instanţa de judecată” se vor substitui cu cuvintele „persoanelor supuse măsurii de ocrotire sub forma tutelei”.
Legea privind sănătatea mentală se va completa cu noi articolele cu denumirea:
Art.141. Raportul de constatare psihiatrico-legală în scop de ocrotire a persoanei în privinţa căreia s-a instituit măsura de ocrotire și art.142 Constatarea psihiatrico-legală în scop de ocrotire a persoanei în privinţa căreia s-a instituit măsura de ocrotire. În același context se va propune și completarea Codului vamal și Codului familiei. Codul civil se propune a fi completat cu noi secțiuni: a) cu restricţii la încheierea actelor juridice în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu și cu temeiuri de instituire a tutelei şi curatelei asupra minorilor; b) despre prevederile referitoare la publicitatea tutelei şi curatelei minorului Instituirea tutelei şi curatelei, modificarea (inclusiv desemnarea unui nou tutore, tutore supleant sau tutore special sau, după caz unui nou curator, curator supleant sau curator special) şi revocarea ei devine opozabilă terţilor după înregistrarea acestor date în registrul de stat al populaţiei, în modul prevăzut de Guvern. Datele respective sînt opozabile terţilor care au luat cunoştinţă de acestea prin altă modalitate și c) cu măsuri de ocrotire juridică a adulților.
Ministerul Justiției va propune și proiectul Regulamentului cu privire la procedura de executare a hotărîrilor și deciziilor CEDO. Proiectul prevede că monitorizarea executării hotărîrilor și deciziilor Curții se va efectua de către agentul guvernamental, cu suportul subdiviziunii specializate din cadrul aparatului central al Ministerului Justiției. În cazurile cînd se vor impune sancțiuni, moneda de referință în raport cu care Curtea stabilește mărimea sumei care urmează a fi achitată beneficiarului este euro.
Se va propune și un aviz negativ la inițiativa unui grup de deputați cu privire la abrogarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii, dat fiind că legea respectivă este în conformitate cu tratatele internaționale, inclusiv a Consiliului Europei și Constituției RM.
Ministerul Economiei va propune modificări la Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice. Legea se va completa cu prevederi precum că privatizarea se va efectua în conformitate cu regulamentele aprobate de Guvern. Din lista obiectelor propuse spre privatizare se vor exclude S.A. “Centrala Electrică cu Termoficare nr.1 Chişinău” și Î.S. “Editura de Imprimate «Statistica»” a Biroului Național de Statistică.
MAI va propune modificări și completări la Hotărîrea Guvernului cu privire la unele măsuri de implementare a ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător. Anexele cu lista documentelor care urmează a fi anexate la cererea de solicitare a actelor permisive se vor expune în redacție nouă.
MAI va mai propune un proiect de hotărîre cu privire la acordarea de împuterniciri unor demnitari ai Ministerului pentru negocierea Acordului între Guvernul RM și Guvernul Suediei privind cooperarea în domeniul aplicării legii, în legătură cu combaterea criminalității organizate. Precum și cu privire la aprobarea Protocolului de cooperare între MAI al RM și MAI al României în domeniul formării personalului, semnat la București la 28 aprilie 2016.
Ministerul Finanțelor va propune aprobarea Regulamentului cu privire la asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către organele vamale. Concomitent se va abroga Hotărîrea Guvernului cu privire la perceperea taxei pentru asistenţă vamală în domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale.
SURSA: NOI.MD