16.09.2016 08:00

Ministerul Muncii nu constată încălcări în utilizarea serviciului „Telefonul Copilului”

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) nu constată încălcări în utilizarea serviciului „Telefonul Copilului”.

"Serviciul «Telefonul Copilului» este unul public şi orice organizaţie poate să-l promoveze printr-o adresare prealabilă la Minister şi în baza conceptului privind scopul campaniei şi modalitatea de desfăşurare. MMPSF a analizat conceptul campaniei «Familii Ocrotite», prezentat de Fundaţia Edelweiss în luna iulie curent. Decizia de a accepta propunerea de colaborare s-a axat pe impactul social scontat şi pe termenul lung al campaniei", se arată în comunicatul Ministerului.

În calitate de autoritate publică centrală, Ministerul invită toţi actorii sociali "să se implice în combaterea violenţei în familie, fie că e vorba de instituţii din societatea civilă sau mediul privat, fundaţii şi alţi actori şi parteneri interesaţi să susţină iniţiative cu impact social".

"În context, MMPSF a salutat iniţiativa Fundaţiei Edelweiss de a contribui la prevenirea violenţei în familie, în special faţă de femei şi copii. În acest sens, părţile au semnat un memorandum care prevede colaborarea acestora în vederea reducerii fenomenului violenţei în familie prin sensibilizarea şi informarea populaţiei precum şi dezvoltarea serviciilor de asistenţă şi suport pentru victimele copii şi adulţi", se menţionează în comunicat.

Astfel a reacţionat Ministerul la scrisoarea unui grup de organizaţii neguvernamentale, care au cerut să nu fie promovat serviciul "Telefonul Copilului" în cadrul campaniei "Familii Ocrotite", promovate de Fundaţia Edelweiss.

Acest fapt este menţionat într-un comunicat al Ministerului.

"MMPSF este proprietarul şi administratorul «Telefonului Copilului», dar în comunicarea despre campanie această instituţie nu apare. MMPSF a amînat promovarea «Telefonului Copilului» în repetate rînduri din cauza lipsei resurselor, astfel că Serviciul a fost promovat de mai multe ONG-uri din domeniul protecţiei copilului prin activităţile, materialele şi comunicarea lor pe segmentul dat", susţin reprezentanţii societăţii civile.

Ei au solicitat Ministerului să retragă informaţia despre "Telefonul Copilului" din toate materialele campaniei "Familii Ocrotite". Autorii solicită Avocatului Copilului să ia o atitudine față de modul în care o fundaţie privată foloseşte serviciile publice în interesul de autopromovare, iar Cancelariei de Stat să se autosesizeze şi să comunice cu autorităţile responsabile pentru a nu admite utilizarea serviciilor publice în interesul fundaţiilor private. Declaraţia a fost semnată de 25 de ONG-uri.

SURSA

Comentarii