09.03.2016 08:50
Mitropolia se angajează să lupte mai intens împotriva sectelor și cultelor necunoscute
Biserica Ortodoxă din Moldova va lupta mai intens împotriva sectelor și cultelor nerecunoscute din ţară. Pentru asta, Mitropolia Moldovei a creat un departament special. Este vorba despre Sectorul Sinodal pentru Activitate Misionară, Antisectară și Antischismatică.
Noua structură își propune să promoveze învățătura creștin-ortodoxă și să cheme oamenii să se alăture bisericii.
"Anii 90 au dat posibilitatea venirii în Republica Moldova a foarte multe comunități neoprotestante care pentru anumite nimicuri niște pachete sociale sau haine second hand, au reușit să au reușit într-adevăr să racoleze foarte multe suflete, care astăzi poate că conștientizează dar nu știu din care capăt să o ia pentru ca să ajungă la adevărul de credință. Și atunci noi am dori foarte mult ca prin activitatea noastră să îi ajutăm pe acești oameni să găsească calea spre Dumnezeu", a spus președintele Sectorul Sinodal pentru Activitate Antisectară, Iulian Rață.
În acest scop va fi creată o pagină web unde vor fi publicate informații despre toate sectele din Moldova. Pe noul site enoriaşii și preoții se vor putea informa despre dogmele cultelor religioase nerecunoscute.
Mai mult, preoții vor organiza acţiuni de distribuire a diverselor pliante și vor discuta cu oamenii pentru a promova bisericile care se află sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Moldovei.
De asemenea, vor fi organizate activități misionare în taberele de vară, aziluri pentru bătrîni sau spitale. Sectorul Sinodal pentru Activitate Antisectară a fost creat acum o lună.
Republica Moldova se situează în topul ţărilor cu cel mai mare număr de adepţi ai bisericilor creştine. Datele recensămîntului din 2004 arată că peste trei milioane de moldoveni se declară creștini ortodocși, urmaţi de adepţii bisericilor Uniunii Baptiste din ţară, care număra peste 30.000 de credincioşi.
Conform datelor statistice, în Moldova sînt înregistraţi peste 13.000 de adventiști de ziua a șaptea și peste 9.000 de penticostali. Din numărul total al populației țării, peste 5.000 de oameni s-au declarat creștini de rit vechi.
Tot atîţia numără şi adepţii Bisericii catolice din ţară. Aproximativ 30.000 de oameni s-au declarat reprezentanţi ai altor confesiuni, ateii constituie în jur de 50.000 de persoane.