18.11.2014 13:16

MOLDOVA ÎN TOPUL ȚĂRILOR CARE FURNIZEAZĂ SCLAVI

Moldova rămâne una dintre ţările principale care furnizează sclavi la nivel mondial. După numărul oamenilor înrobiţi, raportat la cel al populaţiei, ţara noastră este pe locul 15 din 167 țări evaluate într-un clasament întocmit de organizaţia australiană "Walk free Foundation. Anul trecut, țara noastră se afla pe locul 6.

Potrivit studiului, aproximativ 1% la sută din moldoveni se află în „sclavie modernă” ceea ce constituie circa 33.300 de peroane. Pentru a preveni sclavia, organizaţia "Walk free Foundation" recomandă autorităţilor Moldovei să acorde mai multă atenţie persoanelor din grupul de risc. De asemenea, Guvernul ar trebui să instituie un sistem de compensaţii pentru victimele sclaviei moderne şi să le protejeze drepturile.

Totodată, experții recunosc că, în ultimii ani autoritățile moldovenești au luat măsuri de consolidare a mecanismelor de protecție a populației vulnerabile. Cel mai bine, Republica Moldova stă la capitolul „Politici de combatere a sclaviei”, iar cel mai prost la „Drepturile omului”. În top 10, sau lideri mondiali la capitolul sursă de sclavi sunt, însă, Mauritania, Uzbekistan, Haiti, Qatar, India, Pakistan, Republica Democratică Congo, Sudan, Siria și Republica Centrafricană. La polul opus se află Islanda, Irlanda, Luxemburg, Noua Zeelandă, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Elveția, Austria și Suedia.


Termenul de „sclavie modernă” include nu doar sclavia în sensul său tradițional, dar și practici similare sclaviei cum ar fi dependența de credite, căsătorii forțate, vânzarea sau exploatarea copiilor, traficul de ființe umane și munca forțată.

Comentarii