29.10.2015 15:43
Moldova, nepregătită pentru afluxul refugiaților
Autoritățile din Republica Moldova se pregătesc de un eventual aflux de imigranți. În prezent, pe teritoriul țării noastre se află 560 de refugiați forțați. Deocamdată, situația este sub control, însă oficialii și experții nu exclud că aceasta ar putea lua o altă întorsătură.
Criza imigranților din Europa pune în alertă autoritățile și experții din țară. În țările Uniunii Europene au ajuns peste 750 mii de imigranți forțați.
În Moldova, la 1 octombrie în calitate de refugiați au fost înregistrați 562 de persoane. Acest număr este de aproape 4 ori mai mare decât în 2012.
Cei mai mulți refugiați sunt cetățeni ai Siriei și Ucrainei. Reprezentanții Biroului Migrație și Azil din Republica Moldova au declarat că, totuși, acest număr nu este critic.
Țara noastră poate găzdui maxim o mie de imigranți și asta pentru că avem un buget mult prea limitat. Fiecărui refugiat i se atribuie 251 de lei pe zi. Acești bani se oferă pentru mâncare, adăpost și îngrijiri medicale.
”Majoritatea sirienilor intră legal în țară. Ei, în mare parte, își satisfac la noi în țară studiile. Cei, care au învățat cândva aici, din momentul izbucnirii războiului căutau o cale de a rămâne în Republica Moldova”, - a declarat șefa Direcției Refugiați a Biroului Migrație și Azil Ecaterina Silvestru.
Mai mult, numărul de sirieni și ucraineni, care au decis să se stabilească în Republica Moldova și nu pretind la întreținere din partea statului este de zece ori mai mare decât numărul refugiaților înregistrați oficial. Astfel, de la începutul conflictului din Siria, în țara noastră au venit peste 2 mii de persoane, iar din Ucraina mai mult de 4,5 mii de persoane. Ei, fie au aici rude, fie au deschisă o afacere, sunt angajați sau învață.
În context, Poliția de frontieră spune că verifică fiecare persoană separat pentru a proteja țara de infractori sau imigranți ilegali.
”Analiștii Poliției de Frontieră lucrează atât cu surse deschise, cât și cu informația închisă, pe care o obținem de la autoritățile de frontieră ale altor state, în special a celor din Uniunea Europeană. Așa sunt analizate fenomenul, numărul de imigranți și posibile riscuri pentru Republica Moldova”, - a menționat șef-adjunct al Departamentului Poliției de Frontieră Ianuș Erhan.
Cu toate acestea, reprezentanții Biroului Migrație și Azil nu exclud că Bruxelles poate propune Moldovei să primească refugiații. De asemenea, situația s-ar putea schimba din alte motive.
”Noi pregătim toate structurile și toate forțele, - afirmă șefa Direcției Refugiați a Biroului Migrație. – În cazul de față, biroul nostru va fi instituția coordonator. Ceilalți vor fi participanți la elaborarea planului în urmărirea eventualului flux”.
Totuși, în riscul venirii unui mare număr de imigranți, autoritățile afirmă că pericolul nu se prevede.
”Faptul că e salutabilă inițierea discuțiilor privind un plan de urgență, acest fapt nu înseamnă că suntem în pragul unui pericol. Trebuie să fim pregătiți, pentru că în orice moment ne putem trezi cu un număr mare de solicitanți de azil”, - consideră ofițerul de protecție a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați Sergiu Găină.
Chiar și așa, experții subliniază că sunt foarte mulți moldoveni care au statut de refugiați în Europa, SUA, Canada și Australia și alți 750 mii de cetățeni au plecat în țările UE în calitate de muncitori imigranți. În rezultat, școlile din mediul rural sunt închise, iar populația îmbătrânește. Prin urmare, experții susțin că un aflux de cetățeni străini în Moldova ar putea chiar ajuta și în dezvoltarea economică a țării.