20.10.2016 12:50

Moldovenii au început să consume mai puține băuturi alcoolice tari

Migrația populației și invadarea pieţii cu băuturi slab alcoolizate au condus la faptul că moldovenii au început să consume mai puțină votcă și coniac.

În acest an, volumul producţiei de băuturi alcoolice distilate a atins 15 milioane de sticle, a declarat pentru Sputnik Sergiu Sîrghi, președintele Asociației producătorilor de băuturi alcoolice tari, sputnik.md.

Potrivit acestuia, punctul de vârf în producerea băuturilor tari a fost înregistrat în 2006, atunci când volumul anual a depășit 40 de milioane de sticle. Între timp, locul vodcii și coniacului în vitrinele supermarketurilor l-au ocupat produsele de import și băuturile slab alcoolizate, cu un conţinut de alcool de la 4 la 7,5%.

"Un alt factor care a determinat reducerea consumului este legat de plecarea din ţară a concetățenilor noştri. În fond, pleacă anume acel segment de populație care este şi principalul consumator de băuturi alcoolice tari. Adică, cu vârsta de la 25 de ani și mai mult. Cred că intenţia de a nu vinde băuturi tari persoanelor care nu au împlinit vârsta de 21 de ani nu va influența în niciun fel asupra noastră, deoarece consumatorii de băuturi alcoolice tari sunt cetăți deja formați", a subliniat Sîrghi.

Anterior, la ședința Consiliului de coordonare a Programului național privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020 au fost examinate propunerile cu privire la interzicerea vânzării băuturilor alcoolice tari persoanelor care nu au împlinit vârsta de 21 de ani. Producătorii de băuturi distilate, la rândul lor, se tem că ar putea interveni şi alte schimbări, propuse în cadrul luptei cu alcoolismul. Sîrghi a mai opinat că majorarea bruscă a accizelor la băuturile tari se va reflecta negativ asupra ramurii.

"Deocamdată, majorarea accizelor este proporțională cu rata inflației în țară. Dacă vom încerca să majorăm accizele, pentru a ajunge la nivelul celor europene, va înflori procesul de contrafacere a băuturilor, iar veniturile la buget se vor diminua", a mai subliniat specialistul.

Potrivit șefului Asociației producătorilor de băuturi alcoolice tari, 80 la sută din băuturile produse sunt comercializate pe piața moldovenească.

SURSA

Comentarii