03.12.2014 15:39

NOUL CLASIFICATOR AL PROFESIILOR: AU FOST REDUSE 860 DE MESERII

A fost prezentat noul Clasificator al Ocupațiilor din Republica Moldova, care va înlocui Clasificatorul, aprobat încă în 1997. Potrivit, Ministerului Mincii, Protecției Sociale și Familiei, au fost reduse 860 de profesii, cum ar fi funcția de ministru de stat, prefect și au fost incluse alte 1750 de funcții noi, precum dezvoltator de pagini web, programator de animație, arhitect de aplicații.

Noul Clasificator al Ocupațiilor din Republica Moldova fa fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2015 și este obligatoriu pentru toți angajatorii, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit viceministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, necesitatea elaborării Clasificatorului vine din diversificarea proceselor tehnologice noi, moderne, și de dispariția altor ocupații de pe piața muncii.

Totodată, implementarea acestui Clasificator va alinia Republica Moldova la standardele Uniunii Europene și va facilita mobilitatea forței de muncă între Moldova și UE. Unitățile administrative și economice sunt obligate să utilizeze noul clasificator.

Activitatea de cercetare și elaborare a Clasificatorului, a fost posibilă datorită suportului financiar și metodologic al proiectului Uniunii Europene ”Consolidarea Capacităților de Gestionare a Migrației în Republica Moldova”, implementat de serviciul public de angajare din Suedia.

Potrivit reprezentanților proiectului, clasificatorul nou, este un pas major în modernizarea sistemului de evidență a mobilității forței de muncă din Moldova și cu siguranță, acest document va ajuta atît în raportarea procesului de migrație în Moldova, cît și în crearea locurilor de muncă.

În cazul nerespectării noului clasificator de către agenții economici și autoritățile administrației publice centrale și locale, acestea vor fi sesizate de Inspectoratului de Stat al Muncii sau de inspecția teritorială pentru a aduce în concordanță denumirele profesiilor cu cele din clasificator.

Totodată, pentru nerespectarea regulamentului, Codul administrativ prevede sancționarea cu 20-40 unități convenționale, ceea ce reprezintă o amendă de 400-800 de lei.

Comentarii