19.11.2015 14:58
Oportunități pentru femeia de afaceri din Moldova
Femeile de afaceri se confruntă cu multe provocări. Dar cel mai greu le este celor care locuiesc și activează în zonele rurale. Femeile din raioane ar trebui să se implice mai activ în afaceri. Pentru a le susține și a le încuraja există mai multe programe de sprijin, inclusiv cu participarea partenerilor străini. Femeile de afaceri, care au fost prezente astăzi la Săptămâna Globală a Antreprenoriatului au avut posibilitatea să se informeze despre aceste posibilități de susținere.
Mai mult de jumătate din populația Moldovei sunt femei. Cu toate acestea, ele reprezintă doar 30% din totalul de antreprenori din țară. Care este portretul unei femei de afaceri din Republica Moldova?
”Ceea ce este important pentru noi este faptul că majoritatea femeilor și-au dezvoltat o afacere din surse proprii. În Republica Moldova, o femeie-antreprenor are vârsta de 40 de ani, ea are familie și copii, iar motivul de la care a pornit ideea de creare a afacerii a fost ca ea să devină independentă și să-și valorifice acele cunoștințe pe care le are. Doar 90% din femei-antreprenoare, care au răspuns la chestionarul nostru au studii superioare”, - a explicat reprezentant ODIMM Ludmila Stihi.
Conform studiilor internaționale, problemele cu care se confruntă antreprenoarele din Moldova sunt exact aceleași ca ale tuturor femeilor de afaceri din regiunea Balcanilor.
”Unele din acele probleme au fost: accesul la finanțare, accesul la cunoștințe și tehnologii avansate pe industrii și lipsa de posibilitate de dezvoltare personală”, - a spus pentru MBC directorul ENTRANSE Lucia Ușurelu.
În baza acestor date proiectul ENTRANSE, finanțat de Guvernul Norvegian, își propune să organizeze training-uri în diferite regiuni ale Republicii Moldova pentru o taxă nominală. Sprijin pentru femeile de afaceri, mai exact instruiri, consultanțe și subvenții va oferi și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Până la 10 mii de euro vor fi oferite antreprenoarele care au nevoie de servicii de consultanță, dar nu au resurse suficiente. Recent, banca a lansat un serviciu inovator gratuit.
”Există o platformă Business-lance, care poate să fie accesată de orice femeie de afaceri gratis. Acolo se completează un chestionar detaliat despre companie și, în rezultat, platforma oferă un audit. Business-lance este ceva nou, chiar și pe plan internațional”, - a menționat reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare Aliona Țurcan.
Femeile de afaceri sunt susținute și la nivel de stat. Ministerul Economiei a elaborat un program special pentru a sprijini antreprenoarele din zonele rurale.
”Programul presupune susținerea femeilor de afaceri, ceea ce poate fi făcut doar prin consolidarea cunoștințelor privind oportunitățile businessului și cunoștințele juridice. La fel, ne propunem și un program de granturi”
Valoarea granturilor va fi stabilită în 2016, în cazul în care Ministerul Economiei va identifica resursele financiare disponibile. Lista de programe de sprijin diferă de la o regiune la alta.
”Am lansat o afacere în domeniul fast-food. Suntem de două luni pe piață și activăm în cadrul incubatorului de afaceri. La fel, suntem câștigători ai concursului Cupa Antreprenoriatului Rural. Noi ne-am născut în timpul proiectului și mentorii care au fost acolo m-au ajutat mult. Prin intermediul incubatorului de afaceri am obținut și o sumă mare de bani, din care am putut să procur utilajul”
Seminarele desfășurate în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului au drept scop susținerea și dezvoltarea sectorului antreprenorial din Republica Moldova.