16.12.2015 14:20
Pâinea, mai scumpă din 2016
Producția globală de grâu mai mică, deprecierea leului și majorarea tarifelor la produsele energetice ar putea condiționa scumpirea pâinii. Despre aceasta s-a vorbit astăzi în cadrul audierilor de la Comisia economie, buget și finanțe.
Recolta totală de grâu s-a redus în acest an cu 200 mii de tone, lucru care a cauzat o creștere cu 13% a prețului la făină, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Plus la aceasta, au fost ajustate tarifele pentru energia electrică și gazele naturale cu 34 și, respectiv, 15%.
”Un mare rol în formarea costului produselor finite este cursul valutar. Moneda națională a scăzut semnificativ față de cele internaționale, iar o mare parte din materie primă folosită la panificație este importată”, - a afirmat viceministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin.
Producătorii autohtoni susțin că, în aceste condiții, ei sunt nevoiți să scumpească produsele, mai ales că au nevoie să investească în linii de producere performante.
”Majoritatea producătorilor pâinii lucrează în minus, compensând pierderile cu realizarea altor produse, cum ar fi pastele făinoase și așa mai departe”, - a spus președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit Veaceslav Guțuleac.
Doar fabrica de panificație ”Franzeluța”, întreprindere la care statul deține 52,5%, a înregistrat pierderi în valoare de 5 mil. lei în primele 9 luni ale anului. Cel puțin așa arată datele prezentate de ministerul Economiei.
În același timp, autoritățile susțin că vor permite majorarea prețului la pâine, numai dacă va fi implementat un mecanism de subvenționare a persoanelor cu venituri mici, astfel încât populația să fie asigurată cu produse de panificație. estimativ, prețurile la pâine vor crește nu mai devreme de anul 2016.
”Sunt clare subvențiile directe, care sunt similare cu cele din sectorul energetic. A fost identificat acel grup de persoane cu venituri reduse, care sunt compensați pentru majorarea tarifelor la energie electrică și la gaz. Teoretic, acest mecanism poate fi aplicat și asupra acestui subiect”, - a declarat viceministrul în exercițiu al Economiei Vitalie Iurcu.
În septembrie, circa 8 producători de panificație, inclusiv combinatul ”Franzeluța” au majorat cu 12% prețul la pâine. Pe motiv că în Monitorul Oficial nu au fost publicate tarifele reglementate, aceștia au revenit la prețurile inițiale. Totuși, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea drept înțelegere de cartel și a deschis un dosar pe cazul respectiv. La moment, companiile vizate sunt audiate. Miercurea viitoare, Consiliul Concurenței va prezenta un raport detaliat în cadrul Comisiei economie buget și finanțe. Ședința va fi însă una închisă.