20.10.2016 10:16
Apicultorii bat alarma: Peste hotare scade cererea de miere moldovenească
Moldova, în 2016, livrează mai puţină miere în ţările străine.
Acest fapt îl confirmă apicultorii locali şi întreprinderile de prelucrare a mierii. Potrivit lor, cauza principală este concurenţa mare pe piaţa de peste hotare din partea Ucrainei şi Argentinei, cu care producătorii moldoveni nu pot lupta.
„Problema este că aceste ţări produc o cantitate mult mai mare de miere decît noi. Şi o propun la un preţ cu mult mai mic decît putem să ne permitem noi. Aceasta se întîmplă îb pofida faptului că mierea ucraineană şi argentiniană cedează la calitate celei moldoveneşti”, a relatat Gheorghe Manic, conducător al unei gospodării ţărăneşti de producere a mierii.
Faptul că apicultorii din Ucraina şi Argentina „le-au făcut în anul 2016 concurenţă serioasă moldovenilor peste hotare” îl confirmă şi Anton Vaculovschi, manager al companiei private pentru prelucrarea şi îmbutelierea mierii Vastidal. Potrivit lui, în anul 2015 compania a reuşit să expedieze pentru export 200 de tone de miere, pe cînd anul curent – doar 20. Mai mult, întreprinderea a fost constrînsă să diminueze preţurile de export – de la 2,5 pînă la 1,5 euro kilogramul. În principal, exportul a fost livrat în ţări ale Uniunii Europene, precum Polonia, Germania, Cehia, România.
„Compania noastră ar putea în curînd să suporte pierderi. Înșişi producătorii de miere majorează preţurile la producţia lor. Dacă peste hotare noi sîntem nevoiţi să micşorăm preţurile, în Moldova, dimpotrivă, le majorăm, ca să ne menţinem într-un fel pe linia de plutire”, a spus Vaculovschi, menţionînd că „pe piaţa internă compania a majorat preţul la miere aproape cu 20 de lei kilogramul în comparaţie cu anul trecut”.
Menţionăm că anual Moldova consumă de la 15 pînă la 30 de grame de miere pe cap de locuitor, în România – 0,5 kg. Mierea se bucură de cea mai mare cerere în Emiratele Arabe – de la 5 pînă la 7 kg pe cap de locuitor.