19.06.2015 07:57
Performanțele viticulturii
Moldova și-a exportat recolta de struguri de masă din 2014 în 18 ţări ale lumii. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă, Gheorghe Gaberi, a menționat că datorită calităţii înalte a soiurilor, Moldova are mari perspective, luînd în calcul tendinţele din Europa.
Piaţa europeană consumă preponderent struguri din soiuri albe. Asemenea preferinţe au la bază în mare parte motive etice. În general, circa 80% din strugurii de masă pe piaţa europeană revin soiurilor albe. Însă ştiinţa a demonstrat că soiurile cu boabe negre au o serie de avantaje în ceea ce priveşte valoarea nutritivă. Avem perspective bune cu soiurile moldoveneşti negre, care tradiţional se vindeau pe piaţa rusească", a menţionat Gaberi.
Moldova are perspective bune de promovare a strugurilor de masă cu bobul negru atît pe piaţa estică, cît şi pe cea vestică, iar în calitate de dovezi avem rezultatele anului 2014, cînd s-au vîndut 12,9 mii de tone de struguri proaspeţi în 18 ţări. Datorită preferinţelor, după intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, Moldova practic pe deplin a folosit cota de 10 mii de tone", notează Infotag. Vorbind despre piaţa europeană, una dintre pieţele principale rămîne a fi România, unde, comparativ cu anul 2013, volumul livrărilor în 2014 s-a majorat de 4,5 ori.
Pentru prima dată în anul trecut strugurii moldoveneşti de masă au apărut și pe pieţele din Polonia şi Suedia. Atenţie faţă de strugurii de masă moldoveneşti manifestă şi Italia, care ocupă unul dintre locurile de frunte în lume la producerea strugurilor de masă. De asemenia, Moldova are şanse bune pentru exportul strugurilor de masă şi în America de Nord. Și nu în ultimul rând, specialiştii şi antreprenorii din SUA şi Canada au exprimat interes în procurarea întregii recolte din soiul Moldova.