27.04.2016 13:18

Peste 2 milioane de oameni mor în fiecare an la locul de muncă

În fiecare an, la locul de muncă mor în jur de 2,3 milioane de oameni, majoritatea dintre ei din cauza bolilor profesionale.

Circa 2,3 milioane de muncitori mor anual, la nivel global, ca urmare a accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale. Majoritatea deceselor, în jur de 82 la suta, rezultă din boli profesionale. Datele statistice la nivel mondial denotă nevoia de focalizare a politicilor pe prevenirea apariţiei bolilor profesionale şi pe prevenirea vătămărilor ca urmare a accidentelor de muncă.

Potrivit Federației Globale a Sindicatelor IndustriALL, care întrunește organizaţii sindicale din domeniul metalurgiei, industriei chimice şi textile, există mii de moduri prin care munca poate ucide, dar acestea ar putea fi prevenite dacă Guvernele vor opta pentru respectarea globală a standardelor de sănătate și securitate în muncă, susținute de sisteme puternice legislative.

În același timp, angajatorii au responsabilitatea de a oferi locuri de muncă sigure și sănătoase, în scopul prevenirii accidentelor și bolilor, atribuind prioritate și resurse sistemelor eficiente de eliminare și control a pericolelor, care să ia în considerare toate interacțiunile zilnice ale muncitorilor cu materiale, unelte, echipamente, mediu de lucru.

Lucrătorii, la rândul lor, au dreptul să fie informați despre pericolele muncii lor, să refuze locurile de muncă nesigure, să participe la stabilirea politicilor de sănătate și de siguranță, programe și proceduri prin intermediul comitetelor de securitate și sănătate în comun cu sindicatele.

Directorul adjunct Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), Igor Ciloci, a declarat pentru Sputnik că, securitatea şi sănătatea în muncă este unul dintre aspectele principale ale unei relaţii de muncă.

„Modul în care la nivel de întreprindere este abordată tematică securităţii muncii determină calitatea integrităţii fizice şi psihice a angajaţilor. O calitate proastă a securităţii şi sănătăţii în muncă nu este altceva decât accidente la locul de muncă”, a comentat directorul adjunct al ISM.

În fiecare an, la 28 aprilie, mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți se marchează în contextul Zilei Internaţionale a Securităţii și Sănătăţii în Muncă, instituită de Organizaţia Internaţională a Muncii, genericul campaniei din acest an fiind ”Stresul la locul de muncă: o provocare colectivă”.

Sursa

Comentarii