10.09.2015 13:48

Piața UE - dorită de agricultori și respinsă de situație

La un an de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Atotcuprinzător cu UE, DCFTA, producătorii agricoli din Moldova rămân încă puțin informați despre oportunitățile de export pe piața europeană. Dincolo de aceasta însă, ei au suficiente probleme pe piața internă. Deficiențele au fost discutate astăzi la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde, unde mai mulți agricultori și-au exprimat piedicile pe care le întâmpină la exportarea produselor.

Unul din ei, Sergiu Bunduchi, producător de legume de sere și comercializează castraveți pe piața internă, preponderent își livrează producția la una dintre fabricile de conserve. El susține că și-ar dori să acceadă pe piața comunitară, însă nu este pregătit să facă față cheltuielilor de export. Plus la aceasta, fermierul invocă că produce un volum prea mic ca să-și încerce posibilitățile pe această piață. ”Am nevoie de o suprafață mai mare și de frigidere pentru exportare. Fără acestea, este greu să-mi livrez producția cumpărătorilor străini”, - a spus el.

În pofida anumitor progrese înregistrate în sectorul agricol, producătorii au reclamat în cadrul evenimentului de astăzi că se ciocnesc cu mai multe probleme. În primul rând, ei se plâng de numărul mare de documente și certificate adiționale care li se solicită la acordarea subvențiilor și așa întârziate, apoi urmează procedurile fiscale complicate și problemele în domeniul registrelor cadastrale.

”Agenții economici din teritoriu afirmă că multe documente, în rând cu procedurile impuse, nu sunt clare. Astfel, ei invocă transparența procedurii de aplicare. Propunerea noastră este de a colabora cu direcțiile agricole locale, care ar putea să fie acel punct care să invite agenți economici pentru a le explica informația”, - a declarat la masa rotundă directorul executiv al EBA Moldova Mariana Rufa.

Organizatorii evenimentului susțin că toate deficiențele constatate și propunerile concrete de ameliorare a situației au fost incluse într-un document de politici care va fi transmis zilele următoare Agenției de Iintervenții și Plăți în Agricultură, ministerului de resort, dar și cabinetului de miniștri.

Masa rotundă a fost organizată de Transparency International Moldova în comun cu Asociația Businessului European în cadrul proiectului ”Susținerea participării democratice a fermierilor și producătorilor alimentari în procesul decizional în contextul DCFTA”.

Comentarii