14.11.2014 11:02

POLIȚA DE ASIGURARE MEDICALĂ SE VA SCUMPI

Angajaţii din economia naţională şi sfera bugetară vor plăti cu 28 de lei mai mult în fiecare lună pentru asigurarea medicală, începând cu anul viitor. Scumpirea se explică prin faptul că anul curent mai multe spitale au fost dotate cu utilaj ultramodern, care necesită cheltuieli suplimentare pentru întreţinere.

În acest context ministrul sănătăţii Andrei Usatîi, a specificat în cadrul unei emisiuni televizate că în spaţiul european cea mai ieftină asigurare medicală este în Republica Moldova, de 8 la sută din salariu, urmată de Ungaria, cu 11 la sută, iar în România achită 15 la sută din salariu pentru asigurarea medicală. Suma de 28 de lei lunar aproape că nu va fi resimţită de către contribuabili, însă când se adună, iese una importantă.

Cu aceste utilaje de ultimă generaţie vom reuşi să sporim substanţial calitatea serviciilor medicale şi să extindem serviciile medicale prestate, a spemificat ministrul, adăugând că în Molrova au început să fie făcute în premieră transplanturi de ficat, rinichi, operaţii deschise la creier, ceea ce câţiva ani în urmă reprezenta o utopie pentru Republica Moldova.

Pentru anul viitor se preconizează să fie efectuate operaţii de transplant de măduvă. Astfel, pacienţii care nu aveau şanse, în afară de a pleca peste hotare, unde astfel de intervenţii costă enorm, au speranţa de viaţă pentru a mai spus Usatîi.

Comentarii