13.07.2016 14:55
Guvernul a decis: pentru o familie defavorizată se va calcula și punctajul de indicatori ai bunăstării
La propunerea Ministerului Muncii, Guvernul a adoptat azi modificări și completări la Legea cu privire la ajutorul social.
Modificările prevăd inclusiv completarea definiției de familie defavorizată. La noțiunea actuală, precum că o familie defavorizată este familia care are un venit global mediu lunar mai mic decît venitul lunar minim garantat, se adaugă: „și a acumulat un punctaj de indicatori de bunăstare mai mic decît cel stabilit pentru evaluarea bunăstării familiei”. Deci, în viziunea Guvernului, pentru o familie defavorizată, mai corect spus săracă, urmează să se mai acumuleze punctajul indicatorilor de bunăstare, care trebuie să fie mai mic decît cel stabilit.
Pentru această metodă birocratică de apreciere a bunăstării sărăciei în familie, baza normativă deja există. Prin hotărîrea Guvernului nr.1167/2008, a fost aprobat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului. Cuantumul pentru perioada rece a anului, de la 1 noiembrie 2015, a fost stabilit și constituie 315 lei. Iar ajutorul social, chiar dacă denumirea cere, nu este stabilit. În hotărîre nu este stabilit nici acel nivel de punctaj de la care se va pretinde la ajutorul social.
Pentru determinarea cuantumului ajutorului social, în Legea bugetului pentru anul 2015, începînd cu 1 octombrie 2015, s-a stabilit nivelul venitului lunar minim garantat în mărime de 900 de lei. Cît constituie acest venit minim garantat, stabilit în bugetul pentru anul curent, urmează să aflăm după publicarea legii respective.
Se cunoaște că cuantumul venitului lunar minim pentru fiecare membru al familiei se stabileşte din:
- 100% din venitul lunar minim garantat pentru solicitant;
- 70% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare alt membru adult al familiei;
- 50% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil;
- plus 30% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare adult încadrat într-un grad de invaliditate;
- plus 50% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil invalid;
- plus 10% din venitul lunar minim garantat dacă persoana încadrată într-un grad de invaliditate este unicul adult din familie.
După calcularea cuantumului venitului lunar minim pentru fiecare membru al familiei se calculează venitul global mediu lunar al familiei, care este egal cu media lunară a sumei mijloacelor obţinute de familie. Și aceasta încă nu este definitiv, dat fiind că pentru stabilirea ajutorului social şi/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se mai iau în considerare şi bunurile mobile şi imobile pe care le are în proprietate/folosinţă (?!) familia. Se consideră drept indicator al bunăstării, exprimat în puncte (??) deţinerea (de la – le are în proprietate/folosinţă, «pe neobservate» se trece la deținere, ceea ce nu este o analogie) anumitor bunuri mobile şi imobile, precum şi unele caracteristici ale familiei sînt luate în considerare pentru evaluarea bunăstării familiei. Dacă acest scor este mai mic sau egal cu 80, familia este eligibilă pentru stabilirea dreptului la ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului.
Și de aici începe totul. Dat fiind că angajatul de la asistența socială, venind acasă pentru verificarea BUNĂSTĂRII familiei SARACE, care solicită un ajutor social, va lua în calcul TOTUL ce are în casă – televizor, frigider, aspirator, calculator, unele (?) caracteristici ale familiei etc. Din acest motiv, puțini sînt cei care reușesc să parcurgă toată calea de evaluare a BUNĂSTĂRII SĂRĂCIEI sale și să primească ajutorul social promis de stat prin lege! Conform situației de la 1 ianuarie 2016, sînt beneficiari de alocații sociale: 5652 de persoane vîrstnice (doar 1,2% din totalul de 490 de mii), care primesc cîte 129,05 lei lunar, 7144 de persoane cu dizabilități, care primesc cîte 162,62 lei, 27201 persoane cu dizabilități din copilărie, care primesc cîte 443,48 lei, 12943 de persoane cu dizabilități din copilărie cu vîrsta pînă la 18 ani, care primesc cîte 452,37 lei. În total sînt 679877 de pensionari, care au o pensie medie de 1165,22 lei.
Și chiar dacă cineva reușește să treacă toată această sistemă birocratică de apreciere a sărăciei prin indicatori de bunăstare, el va primi ajutorul social doar pentru 6 luni. După care urmează să repete iarăși toată procedura birocratică de două ori pe an.
Pentru asigurarea executării legii, după includerea modificărilor respective, conform calculelor, vor fi necesare cheltuieli suplimentare anuale în sumă doar de 184 de mii de lei.
Deci, dacă e să se procedeze omenește, creștinește, nu ar fi mai ușor, cu mult mai ieftin pentru bugetul asigurărilor sociale, de stabilit, de exemplu, că indemnizația socială este egală cu cca 10-30%, în funcție de pensie și categorie, pentru pensionari și de majorat mizera pensie pentru copiii cu dizabilități? Altfel vom prelungi să salarizăm armata de evaluatori ai bunăstării sărăciei și să menținem nemulțumirea în societate privind sistemul neeficient de asistență socială.