10.09.2015 12:49
Premiul european pentru patrimoniul cultural
Moldova s-a ales cu prestigiosul premiu Europa Nostra, oferit în cadrul programului Europa Creativă. Distincţia a fost înmânată directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.
Țara noastră se numără printre cei 28 de premianți din 29 de ţări. Premiul Europa Nostra este oferit pentru performanţe remarcabile în 4 categorii: conservare; cercetare şi digitalizare; servicii aduse patrimoniului și educare, training şi sensibilizare. Scopul acestui concurs este de a menține și de a promova patrimoniul naţional.
Premiul pentru Patrimoniul Cultural celebrează şi promovează cele mai bune practic, care țin de conservarea, managementul, cercetarea, educarea şi comunicarea în domeniul patrimoniului. Republica Moldova participă la acest concurs pentru a doua oară.
Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, proiectul care a reprezentat ţara noastră în concurs a demarat încă în 2013, iar scopul este de a promova patrimoniul naţional. ”Proiectul dat vine ca răspuns la ceea ce am găsit noi referitor la situația actuală a patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Observam demolări în masa a monumentelor situate în centrul istoric al Chișinăului. O problemă mai gravă a fost depistată în sate, unde casele sunt în continuare ruinate. La un moment, am decis să intrevenim și să rezolvăm această problemă de inactivitate”, - a spus domnul Ștefăniță.
Ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola a menționat că premiul ar trebui să fie un imbold pentru păstrarea și valorificarea patrimoniul cultural.
”Toată munca care a fost efectuată nu este importantă doar în perspectiva păstrării trecutului, ci și pentru construirea viitorului”, - a spus ambasadorul.
Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural a fost lansat în 2002 de către Comisia Europeană în parteneriat cu programul Europa Nostra. În acest an la concurs au fost înregistrate 263 de dosare depuse din partea mai multor organizaţii şi persoane fizice din 29 de țări.