09.11.2016 08:01
Sindicatele vor pensii care să corespundă necesităţilor reale ale populaţiei
Sistemul actual de pensii nu asigură un nivel de trai decent şi necesită a fi reformat.
Despre aceasta s-a discutat la un atelier de lucru, organizat de Consiliul de Femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Surse din cadrul Confederaţiei au relatat că la discutarea proiectului de modificare a sistemului de pensii din Republica Moldova şi a propunerilor sindicatelor în acest sens, participanţii la atelier au menţionat că noul sistem trebuie să fie unul echitabil şi transparent, astfel încît mărimea pensiei să corespundă necesităţilor reale ale populaţiei.
În opinia vicepreşedintelui CNSM Petru Chiriac, subiectul reformării sistemului de pensii este unul de maximă importanţă pentru sindicate, iar interesele femeilor vor fi promovate pe toate căile posibile în cadrul dialogului social.
„Formula actuală de calculare a pensiilor a trezit în societate numeroase neînţelegeri şi discuţii. Pentru noi este primordial ca autorităţile să audă vocea salariaţilor, membrilor de sindicat, în vederea contribuirii la creşterea standardelor de viaţă pentru diverse categorii de salariaţi”, a spus el.
Alt vicepreşedinte al CNSM, Sergiu Sainciuc, a menţionat că în cadrul şedinţei Comitetului confederal al CNSM va fi discutată detaliat viziunea sindicatelor privind reformarea sistemului de pensii.
„Situaţia social-economică este foarte complicată. Sînt mai multe probleme ce trebuie soluţionate prin conjugarea eforturilor tuturor partenerilor sociali. Am avut mai multe discuţii cu experţi internaţionali pentru a elabora un set de propuneri ce vor îmbunătăţi situaţia persoanelor care ating vîrsta de pensionare”, a subliniat el.
Preşedintele Consiliului de femei al CNSM, Liuba Rotaru, a menţionat că problema reformării sistemului de pensii este inclusă în agenda sindicalistelor, iar Consiliul depune eforturi pentru ca propunerile femeilor să fie incluse în viitorul sistem de pensii.
Prim-ministrul Pavel Filip a semnat la începutul lunii august decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului actual de pensii, care va pune accent pe echitatea socială. Premierul a solicitat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să elaboreze împreună cu partenerii sociali şi de dezvoltare, precum şi cu specialiştii în domeniu, legislaţia necesară reformei, astfel încît aceasta să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede reducerea inechităţilor din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanţe transparente şi cu capacităţi consolidate de administrare a sistemului de pensii. Nivelul pensiei, pentru toţi cetăţenii, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuţiilor achitate.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sînt circa 680 de mii de pensionari.