13.07.2016 05:30

Promovarea unui mod de viață sănătos, cu doar 9 lei anual pentru fiecare cetățean

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 13 iulie curent 26 de chestiuni, inclusiv remanieri de cadre, informează NOI.md.

Ministerul Sănătății va propune proiectul hotărîrii cu privire la aprobarea Programului național de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2016-2020. Anume că de promovare (a avansa, a înainta, a ridica), așa cum este scris și în Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice, și nu asigurare a sănătății. Proiectul prevede că ministerele și alte autorități administrative vor asigura executarea programului respectiv și vor raporta anual Ministerului Sănătății despre executare. În nota informativă la proiect se aduc unele statistici, potrivit cărora 10% din populație cu vîrsta de 18-69 de ani nu practică zilnic activitatea fizică, 64,6% consumă mai puțin de 2 porții de fructe/legume pe zi și 74,8% din populație cu vîrsta 16-55 de ani consumă alcool, din care 12% zilnic!

Ministerul Sănătății afirmă că, pentru promovarea Programului vor fi necesari 138 de milioane de lei. Distribuiți pentru 5 ani, la 3 milioane de locuitori – pentru un locuitor va reveni DOAR cîte 9 lei pe an. Simplu și ieften pentru a «promova» modul de viață sănătos în rîndul populației țării, în conformitate cu viitorul program, în viziunea ministerului de ramură.

Ministerul Sănătății va propune aprobarea Programului național pentru implementarea Protocolului privind Apa şi Sănătatea la Convenţia din 1992 privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale, adoptat la Londra pe 17 iunie 1999, semnat de Republica Moldova la 10 martie 2000 și ratificat în anul 2005. Programul este elaborat pentru perioada anilor 2016-2025. Acoperirea financiară pentru executarea Programului va fi prevăzută în bugetul de stat anual. Estimativ, conform calculelor Ministerului, pentru realizarea Programului pînă în anul 2025 vor fi necesari 11,1 mld. lei. În medie cite 1,1 mld. lei anual. Și iarăși – ministerele și alte autorități administrative vor asigura executarea programului respectiv și anual vor raporta Ministerului Sănătății despre executare.

Ministerul Sănătății va mai propune aprobarea unui nou regulament privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice. Se afirmă că în regulamentul existent, aprobat în 2007, sînt comise mari deficiențe în privința contractelor încheiate, fapt pentru care se propune un nou regulament. Se propune ca Ministerul să elaboreze și să aprobe anual lista indicatorilor de performanță pentru fiecare instituție medico-sanitară și să organizeze concursurile respective. Și nimic nu este precizat referitor la soarta conducătorilor la care contractele semnate nu expiră termenul de valabilitate.



Cancelaria de Stat va prezenta proiectul hotărîrii cu privire la constituirea Consiliului Național de Coordonare pentru Dezvoltare Durabilă. Consiliul respectiv se constituie în scopul realizării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată la Summitul ONU la 23 septembrie 2015, care vizează chestii ce țin de reducerea sărăciei, cooperării internaționale, promovării drepturilor omului, guvernarea democratică și reforma justiției. Concomitent se va aproba regulamentul Consiliului și componența lui nominală. Se propune în calitate de președinte candidatura prim-ministrului, iar în calitate de membri, inclusiv toți miniștrii, bașcanul Găgăuziei, președintele Academiei de Științe, secretarul general al Cancelariei Guvernului și directorul Băncii Mondiale în Moldova.

Cancelaria de Stat va propune și proiectul de lege cu privire la ratificarea Addendumului nr.2 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și UE privind programul-cadru de suport al acordurilor europene și viitoare dintre UE și Republica Moldova (PNA 2012), încheiat la 2 iunie 2016. Addendumul menține: extinderea perioadei de valabilitate a Acordului respectiv pînă la 12 martie 2019; alocarea directă de către Consiliul Europei a sumei de 2,54 mil. euro pentru domeniile anticorupție, spălarea banilor și libertatea presei; realizarea sumei necheltuite de 3 mil. euro și rambursarea a 1,37 mil. euro pentru cercetare și dezvoltarea tehnologică.

Cancelaria va mai propune și proiectul hotărîrii cu privire la modificarea Regulamentului cu privire la evaluarea performanţei colective, aprobat prin hotărîrea nr.94/2013. Modificarea se propune în scopul soluționării unor situații ambigue cu referire la aplicarea normelor privind partea variabilă a salariilor funcționarilor publici. În acest context se va propune abrogarea pct.68 din Regulament, care prevede că sporul pentru performanţa colectivă la nivel de fiecare funcţionar public acordat într-un semestru şi premiul anual nu pot depăşi limita de 30% din salariul de funcţie stabilit pentru funcţionarul public respectiv, în calcul total pe 6 luni.

Ministerul Muncii va propune modificări și completări la Legea cu privire la ajutorul social. Modificările prevăd inclusiv schimbarea definiției de familie defavorizată. Definiția din prezent, care prevede că asemenea familii au un venit global mediu lunar mai mic decît venitul lunar minimum garantat, se propune a fi completată cu sintagma „și a acumulat un punctaj de indicatori de bunăstare mai mic decît cel stabilit pentru evaluarea bunăstării familiei”. Pentru birocratizarea modului de apreciere a familiilor defavorizate, Ministerul presupune cheltuieli suplimentare anuale în sumă de 184 de mii de lei.

Ministerul Muncii va mai propune spre aprobare Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Centrului social regional pentru asistența persoanelor infectate cu HIV/SIDA și a membrilor familiilor acestora. Regulamentul se propune pentru executarea, cu întîrziere, a cerințelor Programului naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2014-2015 (aprobat prin hotărîrea Guvernului nr.806/2014).

În nota explicativă la proiect se dau unele informații, inclusiv că, pentru anii 2010-2014, pentru activitatea centrelor respective au fost cheltuiți 1,86 mil. euro. Că în 2014 au fost diagnosticate cu HIV/SIDA 2789 de persoane, iar la 31 decembrie 2014 în total au fost infectate 9389 de persoane. Toate aceste informații denotă că proiectul a fost elaborat demult și fără a fi actualizat, dar cu semnătura ministrului actual, a fost propus recent spre aprobare.



SURSA

Comentarii