30.03.2016 09:00

Reparația drumurilor din Chișinău și interesele primarului Dorin Chirtoacă

Reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și a străzilor Negruzzi şi Alecsandri din Capitală ne costă sume mari, iar firma care efectuează lucrările ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă.

Proiectul, care presupune reparația a circa şapte kilometri de drum, ne costă 11,5 milioane de euro, bani împrumutați. Municipalitatea ar fi plătit cu un milion şi jumătate de euro mai puţin dacă licitaţia s-ar fi desfăşurat fără încălcări, fapt confirmat atât de Comisia Națională de Integritate, cât și de o comisie specială de anchetă din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, scrie portalul ”anticoruptie.md”, publicând o investigație amplă realizată de jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice.

Lucrările sunt efectuate de compania SC Delta ACM - 93 din România, selectată în urma unei licitaţii internaţionale, desfăşurată în anul 2014. Compania s-a obligat să execute lucrările în termen de 12 luni din momentul începerii lucrărilor, în 2015. Deși până la expirarea termenului-limită au mai rămas trei luni, lucrările pe strada Alecsandri şi bulevardul Negruzii sunt departe de a fi finalizate, în timp ce pe bulevardul Ştefan cel Mare acestea nici nu au început.

Banii pentru reabilitarea străzilor din Chișinău sunt împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, contractul de împrumut fiind semnat de președintele BERD Thomas Mirow și primarul Dorin Chirtoacă la 2 decembrie 2011. De fapt, contractul de împrumut a fost aprobat post-factum de către Consiliul Municipal Chișinău la 25 ianuarie 2012 prin Decizia nr. 1/3.

La 21 septembrie 2012, Banca Europeană de Investiţii, în persoana vicepreședintelui Wilhelm Molterer și primarul general Dorin Chirtoacă au semnat contractul de împrumut prin care este co-finanțat proiectul "Chişinău Proiect Sectorial de Drumuri Urbane".

Un raport al Comisiei de anchetă al CMC arată că Dorin Chirtoacă nu a avut împuterniciri din partea Consiliului Municipal Chişinău să semneze aceste contracte, astfel fiind încălcate prevederile mai multor legi, dar și decizii ale CMC.

"Contractul de împrumut a fost semnat de Primăria Chișinău, structură fără autoritate publică. Conform prevederilor Legii privind administrația publică locală nr. 436 din 28.12.2006, Articolul 1 Primăria este o structură funcțională care asistă primarul în exercitarea atribuţiilor sale legale", se arată în raportul Comisiei de anchetă care susţine că singura autoritate cu care puteau fi semnate contractele de împrumut este Consiliul Municipal Chișinău. Mai mult, autoriii raportului susțin că și condiţiile contractului de împrumut ar fi nefavorabile, iar ratele dobânzilor, prea mari”.

Sursa

Comentarii