21.03.2016 14:15
Scandal în Armata Naţională: ce se află în spatele conflictului dintre Şalaru şi Gorgan
Conflictul dintre ministrul Apărării, Anatol Şalaru, şi şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, a dus la demisia din funcţie a celui din urmă.
După acuzaţiile lansate de părţi a devenit clar că astăzi în Armata Naţională a Moldovei s-a creat o situaţie critică – ofiţerii sînt împărţiţi conform criteriilor politice, iar starea morală a ostaşilor s-a redus pînă la un nivel critic. Pe acest fundal, instituţia militară este prejudiciată în rezultatul aplicării schemelor ilegale de utilizare a fondurilor publice.
”Nelalocul lui”
Reprezentantul Partidului Liberal, titular al diplomei de medic veterinar, Anatol Şalaru a devenit ministru al Apărării în iulie 2015. În perioada 2009-2013, el a condus Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, care periodic era zguduit de scandaluri.
Într-o perioadă relativ scurtă de aflare la cîrma Ministerului Apărării, Şalaru şi-a cîştigat imaginea de persoană „nelalocul ei”. În comparaţie cu predecesorii săi, el nu a putut cîştiga respectul în instituţia militară.
Nu în ultimul rînd, acest fapt este legat de declaraţiile politice scandaloase ale ministrului referitoare la statalitatea moldovenească. În special, el a spus la un post de televiziune că neutralitatea Moldovei este o ficţiune, ce există doar pe hîrtie. Totodată, în opinia lui, ţara noastră ar fi aderat demult la NATO, dacă în Transnistria nu ar fi existat pacificatorii ruşi.
Conflictul serios cu Igor Gorgan, ce se află la cîrma Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din 2013, a izbucnit imediat după apariţia lui Şalaru în fotoliul de ministru. Părţile şi-au lansat, în repetate rînduri, acuzaţii ce ţin de încălcări financiare şi corupţie.
În ultimele luni, Anatol Şalaru a insistat asupra schimbării şefului Marelui Stat Major. Prima dată el a cerut acest lucru încă pe timpul premierului Valeriu Streleţ, expediind o solicitare în acest sens pe adresa Guvernului şi preşedintelui. Însă problema nu a fost examinată de organul executiv.
După aprobarea noului cabinet de miniştri, a mai depus o solicitare, iar vineri, 18 martie, în cadrul şedinţei Guvernului, premierul Pavel Filip a aprobat demisia lui Gorgan. Acum e rîndul lui Nicolae Timofti să se pronunţe, în calitate de comandant suprem al Armatei Naţionale a Moldovei.
Potrivit experţilor, la funcţia de şef al Marelui Stat Major, la Minister sînt examinate cîteva candidaturi. Printre acestea se numără colonelul Eduard Ohladciuc, care anterior s-a aflat în fruntea Direcţiei cadre din Marele Stat Major al Armatei Naţionale, iar acum este şef adjunct al Marelui Stat Major.
În opinia experţilor, Ohladciuc nu are studii militare moderne şi experienţă în cadrul contingentelor militare mixte. Însă candidatura lui este promovată activ de actualul ministru al Apărării. Conform procedurii, această candidatură urmează a fi aprobată de şeful statului.
Să i se dezlege mîinile cu orice preţ
Anatol Şalaru explică schimbările de cadre printr-un şir de pretenţii înaintate conducerii Marelui Stat Major, inclusiv scăderea nivelului de disciplină în Armata Naţională, înflorirea „cumătrismului, nănăşismului şi delapidărilor”.
Şeful instituţiei militare a declarat în repetate rînduri că Igor Gorgan trebuie să-şi părăsească postul din cauza utilizării contrar destinaţiei a mijloacelor alocate pentru întreţinerea armatei, precum şi din cauza promovării intereselor rudelor sale la numirea lor în funcţii publice.
Ministrul Apărării şi-a exprimat nemulţumirea şi pentru faptul că Gorgan „nu-şi îndeplineşte corespunzător obligaţiile sale şi nu are o viziune proprie asupra dezvoltării Armatei Naţionale”. Potrivit lui Şalaru, el nu „corespunde cerinţelor secolului XXI şi nu vede cum ar trebui să fie o armată modernă”.
„După numirea în funcţia de ministru, domnul Şalaru mi-a cerut să nu împiedic sub nicio formă intenţiile lui şi să susţin orice decizie a lui, comentează Igor Gorgan. El a mai comunicat că nu are de gînd să se consulte cu mine. Eu i-am spus că acest lucru este inacceptabil. Legea privind apărarea naţională prevede clar că conducerea nemijlocită a Armatei Naţionale este exercitată de către ministrul apărării, prin intermediul Marelui Stat Major. Nicio acţiune legată de efectivul armatei şi pregătirea profesională a militarilor nu poate avea loc fără consultarea şi coordonarea cu Marele Stat Major.
Însă domnul Şalaru a ignorat toate aceste prevederi legale. În consecinţă, eu am devenit principala piedică în realizarea planurilor lui, în primul rînd, cele îndreptate împotriva îmbogăţirii personale din contul ţării şi armatei. Prin aceasta se explică reacţia domnului Şalaru, care vrea să-şi dezlege mîinile cu orice preţ. Declaraţiile lui reprezintă doar un şantaj politic, cu scopul de a exercita o presiune psihologică asupra preşedintelui şi Guvernului, pentru a-şi impune propunerile, care sînt absolut nefondate. Eu îmi voi apăra prin toate mijloacele legale demnitatea personală – în calitate de general şi în calitate de cetăţean”.
Interesul personal al ministrului
Igor Gorgan, care este membru al Consiliului politic naţional al Partidului Liberal Democrat, nu este de acord cu nicio acuzaţie lansată de ministrul liberal. În opinia lui, Şalaru nu face parte din categoria bărbaţilor adevăraţi, nu are un statut moral suficient de înalt în comparaţie cu orice ofiţer din minister, iar declaraţiile lui denotă neprofesionalism şi trezesc îngrijorare.
Gorgan afirmă că, din iulie anul trecut, cînd a apărut noul ministru al Apărării, reformarea Armatei Naţionale a fost nu doar sistată, dar şi au apărut nişte tendinţe negative, care au slăbit echipa şi care au avut impact asupra capacităţii de apărare a armatei.
Potrivit lui, activitatea lui Şalaru trebuie să ajungă în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie, deoarece perioada aflării lui la cîrma Ministerului se caracterizează prin utilizarea ilegală a mijloacelor publice. Totodată, aceasta invocă diferite exemple care ar putea într-adevăr să-i intereseze pe angajaţii CNA.
Astfel, potrivit lui Gorgan, de la începutul mandatului său, ministrul Apărării manifestă interes comercial faţă de patrimoniul armatei şi faţă de terenurile ce aparţin Ministerului. Contrar legislaţiei, fără avizul preşedintelui, Consiliului Superior de Securitate, a comisiei parlamentare de profil, Şalaru a organizat un concurs de vînzare a trei complexe de rachete antiaeriene C-125М1 „Neva”, în urma căruia securitatea spaţiului aerian al ţării este pusă în pericol.
Totodată, ministrul Apărării a adus prejudicii instituţiei miliare în valoare de circa 3 milioane de lei prin intermediul confecţionării formei pentru militarii Armatei Naţionale, fără a ţine cont de calitatea nesatisfăcătoare a stofei. Culoarea de camuflaj se spală cu peria şi apă.
Procesul de distrugere a Armatei Naţionale
În opinia fostului şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, intrigile politice în care este implicat în ultimele luni Ministerul Apărării au impact semnificativ asupra capacităţii de apărare a armatei şi a spiritului moral al soldaţilor.
„Anterior, au fost întreprinse măsuri de restabilire a potenţialului militar, de renovare a tehnicii şi sistemelor militare, echipamentului efectivului militar, spune Igor Gorgan. Au fost efectuate un şir de măsuri pregătitoare, un şir de aplicaţii şi treninguri. Astăzi însă are loc un proces ireversibil de distrugere a Armatei Naţionale. Pentru prima dată în ultimii ani, Armata Naţională concediază mai mulţi militari decît angajează. Ofiţeri cu experienţă bogată, cu studii europene sau americane au devenit inutili. Sute de ofiţeri au fost demişi din funcţii, numiţi şi detaşaţi fără a lua în calcul opinia şefului Marelui Stat Major. Mai mult, ministrul a modificat arbitrar structura Marelui Stat Major şi a Armatei Naţionale.
Din prima zi de aflare în fotoliul de ministru, el încearcă să se înconjoare de persoane loiale lui. Pentru atingerea acestui scop, el i-a demis ilegal pe toţi comandanţii de formaţiuni şi unităţi ale Armatei Naţionale, o mare parte dintre şefii de direcţii şi secţii ale Marelui Stat Major şi doi adjuncţi ai şefului Marelui Stat Major. Armata trebuie să fie în afara jocurilor politice şi geopolitice, a acţiunilor dubioase, însă în ultimul timp are loc un proces invers. Astăzi, ofiţerii încep să fie divizaţi după criterii politice. În prezent, în armată s-a creat o situaţie neplăcută şi chiar critică, care are un impact negativ asupra capacităţii de luptă şi moralul ostaşilor. Se simte şi tensionarea atmosferei în interiorul armatei, cînd situaţia şi aşa e incendiară – în ţară, regiune, societate”.
Foto: wordpress.com