29.09.2016 07:46

Se propune o nouă redacție a Codului funciar

Recent, pe pagina electronică a Guvernului a fost publicat pentru consultări publice proiectul noului cod funciar, care urmează să înlocuiască Codul funciar existent, adoptat în 1991.

Proiectul este elaborat de Ministerul Agriculturii. În linii generale, proiectul unește unele prevederi ale Codul funciar existent și ale Legii privind reglementarea de stat a regimului proprietăţii funciare, Cadastrul funciar de stat şi monitoringul funciar.

În redacția proiectului Guvernul se nominalizează în calitate de organ care adoptă politica unică de stat în domeniul utilizării fondului funciar, ameliorării şi conservării solurilor Republicii Moldova. Ministerul Agriculturii – în calitate de organ ce elaborează şi monitorizează politicile în domeniul relaţiilor funciare. Iar Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru – în calitate de organ ce va implementa politicile în domeniul relaţiilor funciare.

Se propune o minimizare semnificativă a funcțiilor ce vor reveni Guvernului și consiliilor municipale, raionale și sătești.

Pentru Guvern se propun doar următoarele funcţii:

a) adoptarea politicii unice de stat în domeniul utilizării fondului funciar, ameliorării şi conservării solurilor Republicii Moldova;
b) aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului;
c) adoptarea măsurilor de aplicare a Codului;
d) modificarea categoriilor de destinaţii a terenurilor proprietate publică a statului, cu avizul consiliului unității administrativ-teritoriale de nivelul întîi pe al cărei teritoriu se află terenul.

Funcțiile consiliilor municipale, raionale și sătești se unesc într-un articol care prevede că consiliul local sau Adunarea Populară a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia vor avea doar următoarele atribuții:

a) aprobarea indicilor generali ai cadastrului funciar;
b) elaborarea propunerilor privind stabilirea hotarelor unităţilor administrativ-teritoriale;
c) modificarea categoriei de destinaţie a terenurilor, prin decizie a consiliului unității administrativ-teritoriale de nivelul întîi sau al doilea și, respectiv, prin hotărîrea Adunării Populare a Găgăuziei în a căror proprietate se află terenul agricol și prin decizia consiliului unității administrativ-teritoriale de nivelul întîi pe al cărei teritoriu se află terenul, conform procedurii prevăzute în regulamentul aprobat de Guvern.

Funcțiile Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru se vor răsfrînge doar asupra: a) implementării politicilor în domeniul relaţiilor funciare; b) de autoritate în domeniul cadastrului funciar și c) de elaborare şi adoptare a regulilor de ţinere a cadastrului funciar.

Se propune ca Guvernul să stabilească ulterior structura unui inspectorat cu funcţii de control de stat în domeniul relaţiilor funciare, funcţiile şi modul de exercitare a controlului de stat asupra respectării legislaţiei funciare.

Dacă e să comparăm la general textul existentului cod funciar cu cel al proiectului propus, faptul cu s-au simplificat atribuțiile organelor respective în domeniul funciar, lupta care are loc în distribuirea funcțiilor între centru și organele locale, putem concluziona că conținutul proiectului Codului funciar mai mult se aseamănă cu o lege în domeniul ecologic și este inferior codului existent.

SURSA

Comentarii