14.09.2015 14:16
Seceta scade din recolta de fructe
Recolta de fructe înregistrează o pierdere de 30 la sută în comparație cu anul trecut. Iar de vină sunt temperaturile înalte din această vară și lipsa de precipitații. Pe lângă cantitate, acestea și-au lăsat amprenta și asupra aspectului recoltei, însă adevăratele pierderi urmează să fie resimțite abia anul viitor.
Primii care au avut de suferit în urma lipse de precipitații au fost agricultorii. Recolta acestora s-a micșorat simțitor în comparație cu cea pe care au avut-o anul trecut. Pomicultorii au avut și ei de suferit de pe urma secetei.
”Conform estimărilor noastre, producerea de fructe va fi cu 30% mai mică în comparație cu anul trecut. Asta, din cauza înghețurilor, care au distrus 70-80 mii de tone de fructe din primăvara asta”, - a spus pentru MBC președintele Asociației Moldova Fruct Vitalie Gorincioi.
Cu cele mai mari probleme se confruntă agricultorii, ale căror structură post recoltare nu este dezvoltată. Ei sunt nevoiți să-și vândă recolta cât este proaspătă. Numărul agricultorilor gată să investească în dezvoltarea structurii post recoltare scade.
”Cu doi ani în urmă se investea mult în infrastructura post-recoltare. Statul avea o susținere mai masivă pentru acest segment. Anul acesta, însă, nu a fost plătit nici un contract de subvenționare a investițiilor”, - continuă șeful Asociației.
Agricultura intensivă a permis pomicultorilor să colecteze în jur de 60-70 tone de fructe pentru un hectar, iar din agricultura tradițională, bazată pe tehnologii mai vechi, au putut fi colectate în jur de 10 tone la hectar. Consecințele reale ale secetei din vara aceasta se vor face simțite mai târziu, consideră Vitalie Gorincioi.
Consumatorii finali însă nu vor avea de suferit de pe urma secetei, prețul la fructe astfel nu se va schimba. Un kg de prune poate fi cumpărat cu 8-10 lei, prețul la un kg de mere variază în medie de la 4 la 12 lei. Aceeași situație este și pentru fructele de export.