15.10.2014 14:31

SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE CENTRALIZATĂ DIN BĂLȚI, LA UN PAS DE REABILITARE! CÂT COSTĂ PROIECTUL

Sistemului de încălzire centralizată din municipiul Bălţi, în scurt timp ar putea fi reabilitat. Însă, mai întâi de toate, Guvernul trebuie să aprobe semnarea Acordului între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea proiectului de reconstrucție a ”CET-Nord” Bălți.

Negocierile cu privire la reabilitarea Sistemului de încălzire centralizată din municipiul Bălţi au durat aproximativ doi ani.

Costul implementării acestui proiect este estimat la 10 milioane de euro. Dintre care, BERD a fost de acord cu un împrumut de 7 milioane euro. Împrumutul va fi acordat pentru 15 ani, cu o perioadă de grație de 2-3 ani. Rata dobânzii de împrumut va acționa conform LIBOR, plus o marja de 2,1%. Alte 3 milioane de euro vor fi furnizate ca un grant de către Fundația Parteneriatului Estic privind eficiența energetică și protecția mediului. Modernizarea proiectului CET-Nord implică instalarea a trei turbine cu gaz, înlocuirea pompelor și ventilatoarelor. Mai mult decât atât, în loc de cazane pe bază de cărbune, la CET-Nord vor fi instalate cazane ce lucrează pe bază de biocombustibil. Plus la toate, în 120 de case din municipiul Bălți vor fi instalate cazane individuale. Implementarea acestui proiect va avea atît beneficii de ordin economic asupra sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi, cât şi va îmbunătăţi simţitor calitatea mediului ambiant al oraşului.

Comentarii