20.09.2016 13:20

Sociolog: În Găgăuzia și Taraclia nu e repulsie față de învățarea limbii de stat

Autorii studiului „Moldova între Est și Vest: viziuni din Găgăuzia și Taraclia”, realizat de Institutul de Politici Publice, constată un eșec al programelor de ameliorare a cunoștințelor de limbă română.

„Limba moldovenească au declarat că o cunosc 17% din locuitori la un nivel avansat, alți 43% înțeleg, dar nu pot vorbi și alți 40% nu cunosc deloc această limbă. Limba rusă este cunoscută practic tuturor și este preferată pentru studiile copiilor și doar 10% în limba de stat. Cifrele arată că foarte rar persoanele sunt dezavantajate de faptul că nu cunosc limba de stat. Probabil acest fapt se întâmplă din cauza faptului că această regiune este populată foarte compact de etnici găgăuzi și bulgari remarcă sociologul Vasile Cantarji.

El mai spune că „m-a bucurat foarte mult faptul că nu există repulsie față de învățarea limbii de stat. Oamenii vorbesc de eșecul politicilor educaționale în acest domeniu și lipsa mediului lingvistic”, spune Cantarji.

Sociologul Vasile Cantarii spune că „65% din locuitorii acestor regiuni nu simt necesitatea de a învăța limba română. În Găgăuzia nu există vorbitori nativi care predau limba română, aceasta este predată de profesorii care nu au ore suficiente. Pentru ca limba română să fie învățată trebuie să pui accentul pe pragmatism și să fie schimbată politica de cadre. Constatăm că reprezentanții altor etnii au o atitudine bună față de limba română cu condiția ca aceasta să se numească moldovenească”, afirmă expertul.

Acesta susține că alocările anuale în sumă de 500 mii de lei pentru învățarea limbii române, în această regiune, sunt insuficiente pentru a schimba situația.

SURSA

Comentarii