06.10.2015 15:12
SOS-ul fabricilor de conserve
Întreprinderile de procesare din Moldova se sufocă din cauza insuficienței de materie primă. Prăpastia în care se află aceste companii este agravată și de recolta slabă de mere din acest an, precum și de lipsa de susținere din partea autorităților.
Semnale de alarmă din partea fabricilor de procesare au venit din toată țară, însă pentru a înțelege care este situația reală, MBC a vizitat fabrica de conserve din Florești.
”Timp de o zi noi producem 12-15 tone de mere. Timp de un schimb facem 70 de tone, - a povestit șef de secție al Fabricii de conserve Savelie Arhilii. – Iar puterea de producție a secției constituie 250 de tone de mere prelucrate timă de o zi”.
Domnul savelii a povestit că anul curent uzina duce lipsa de materie primă. În prezent, la secție activează 24 de angajați în două schimburi. La puterea maximă, lucrul se organizează în trei schimburi și atunci atelierul are nevoie de șaptezeci de lucrători.
Din cauza lipsei de materie primă, fabrica folosește doar două treimi din capacitatea sa. Prin urmare, compania oferă mai puține locuri de muncă. Despre aceasta a povestit pentru MBC una din angajatele uzinei. Pe Tatiana am întâlnit-o în piața centrală din Florești, unde a avut loc protestul împotriva situației de criză, în care se află statul.
”Problema de bază în Florești – lipsa de locuri de muncă. De fapt, e problema Moldovei, - a relatat femeia. – Eu lucrez pentru uzina de conserve, dar împreună cu colegii ne confruntăm cu problema reducerii de personal. Uzina, totuși, este bună. Producția – excelentă. Și conducerea ne susține pentru ca uzina să continue să lucreze”.
Cu o situație similară se confruntă și alte întreprinderi autohtone. Și asta, în ciuda faptului că produsele, în special, concentratul de mere de la întreprinderile din Republica Moldova se vind foarte bine, mai ales în Occident, iar marfa nu se reține prea mult în depozite.
Chair dacă fabricile de la noi se descurcă cu greu, prin iresponsabilitatea autorităților a fost posibil ca un proprietar străin, să-și desfășoare activitatea, creând concurență neloială producătorilor autohtoni. Este vorba despre scandalul în jurul investitorului ucrainean, TB FRUIT din Edineț, care mocnește de câțiva ani. Această întreprindere produce concentrat de mere, procesând un milion de kilograme de mere pe zi. Cu toate acestea, compania nu a fost încă înregistrată oficial și nu deține documentele sanitar-ecologice. Însă, chiar și așa, pe teritoriul întreprinderii vagoanele cu mere vin într-un flux nesfârșit. Reprezentanții întreprinderii au invocat faptul că echipamentele sunt în proces de testare, iar în această situație confuză, Ministerul Agriculturii pasează responsabilitatea Guvernului, întrucât organele de verificare se supun Cabinetului de Miniștri și nu autorităților de resort.