12.11.2014 16:00

STATELE DIN UE POT REFUZA AJUTORUL PENTRU MIGRANȚII CARE NU MUNCESC

O decizie din 11 noiembrie a Curţii Europene de Justiţie, arată că statele membre UE pot refuza ajutorul social migranţilor care nu muncesc. Aceasta pune în dificultate guvernul britanic care cere o limitare a cotelor de migranţi pe plan UE, notează radio france international.ro

Decizia Curţii Europene de Justiţie, sesizată de Tribunalul Social din Leipzig, arată ca un stat membru UE poate refuza întreţinerea socială a unui migrant UE care nu munceşte. La fel, acesta nu se poate stabili decât pentru o perioadă de maxim cinci ani într-un alt stat, dacă nu munceşte. El va trebui să dovedească faptul că are un venit şi că se poate întreţine. Decizia Curţii aminteşte că libertatea fundamentală de mişcare în interiorul UE nu este de fapt libertatea de a încasa beneficii fără nicio condiţie.

Cazul de faţă a plecat de la problema ridicată de o româncă, Elisabeta Dano, care primeşte ajutor pentru fiul său de la statul german, dar nu şi alte ajutoare sociale întrucât ea nu are un contract de muncă. Curtea arată că Elisabeta Dano şi fiul său nu pot continua să trăiască în Germania fiindca nu au suficiente venituri pentru a se întreţine. Decizia Curţii deserveşte şi o altă cauză, cea a Marii Britanii care şi-ar fi dorit să impună cote de migranţi la nivelul UE. Premierul David Cameron încearcă de câteva săptămâni să-şi convingă colegii europeni că turismul social trebuie oprit prin adoptarea cotelor de migranţi. I s-a răspuns deja, din diferite capitale, că este imposibil de a încălca un drept fundamental UE, cel al liberei circulaţii.

Dar decizia Curţii arată nu doar că acest drept fundamental poate fi aplicat în condiţii stricte, ci şi că Marea Britanie poate deja să ia măsuri. "Un stat membru poate deci refuza acordarea de beneficii cetăţeanilor UE inactivi economic care folosesc dreptul de circulatie doar pentru a obtine asistenta socială într-un alt stat membru", se mai spune în textul deciziei.

Comentarii