29.01.2016 14:44
Studiile în domeniul IT vor fi de o calitate mai înaltă
Studiile în domeniul IT vor fi de o calitate mai înaltă. Cel puțin, acesta este scopul proiectului lansat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Asociația Națională a companiilor din Domeniul TIC. În colaborare cu alți parteneri va fi elaborată o nouă metodologie de învățământ și vor fi organizate seminare pentru profesori.
Domeniul IT este unul dintre cele mai solicitate și mai bine plătite din Moldova. Cu toate acestea, învățământul specializat în acest domeniu lasă loc de mai bine și nu fac față solicitărilor de pe piață. Programele educaționale sunt învechite, la fel ca și calculatoarele propriu-zise - afirmă specialiștii de la PRO DIDACTICA. În rezultat, proaspeții absolvenți sunt necompetitivi pe piața muncii.
”Profesorii și studenții au cunoștințe slabe de limba engleză. Acest fapt este paradoxal. Doar noi vorbim de specialitățile IT, unde limba engleză este cea de bază. Profesorii însă, nu o cunosc la nivelul corespunzător”, - a specificat coordonator de proiect a PRO DIDACTICA Oxana Draguța.
Noul proiect, implementat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și a Guvernului României are drept scop redresarea situației pentru a oferi o educație la un alt nivel. Valoarea totală a proiectului este de 694 mii Euro.
”Vor fi elaborate curriculumului pe specialități. După, va fi dezvoltată o bază tehnico-materială. Noi ne gândim să avem o sală de traininguri pentru profesori. Așa, noi planificăm să atragem angajați atât din domeniul pedagogic, cât și programatori, pentru ca cunoștințele profesorilor să corespundă cerințelor de azi”, - a menționat directorul Colegiului de Informatică din Chișinău Vitalie Zavadschi.
”Proiectul va permite asigurarea unei vizite de studiu la Agenția de Asigurare a Calității din România și crearea de parteneriate de către Agenția din Republica Moldova cu instituții de asigurarea calității în învățământul superior din alte state UE”, - a explicat reprezentantul Ambasadei României în Moldova Radu Filip.
Proiectul este implementat la Colegiul de Informatică din Chișinău, în cadrul căruia activează centrele de excelență în domeniul IT.
”Ne așteptăm că va deveni un centru de servicii, un centrul de interes pentru alte școli IT la nivel național. Este important ca experiența sa să se extindă la toate instituțiile de învățământ”, - a menționat șef al Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova Gerhard Schaumberger.
Proiectul va derula până în noiembrie 2018. Principalii beneficiari, desigur vor fi tinerii. Grație proiectului, se planifică ca cei care și-au ales ca specialitate domeniul IT să obțină studii de calitate și să-și poată găsi un loc de muncă.