21.09.2016 03:20
Suprafaţa plantaţiilor de tutun s-a redus de 5 ori
Plantaţiile de tutun din ţară se reduc de la an la an. Din 2010, suprafaţa acestora s-a micşorat de cinci ori.
Agricultorii explică tendinţa prin lipsa doritorilor de a munci în domeniu şi calitatea proastă a frunzelor de tutun din Moldova. Iar specialiştii nu exclud că ramura ar putea dispărea peste câţiva ani. Iată câteva curiozităţi la acest subiect.
Criza în domeniu a început în anul 2000, când cea mai mare fabrică de țigări din ţară a încetat să mai achiziționeze tutun de la producătorii locali şi a început să-l importe din China. Unii crescători de tutun locali s-au orientat la timp şi au început să-şi exporte plantele în țări precum Polonia şi Rusia, însă oferta depăşeşte cererea de pe piaţă.
Să nu uităm că acest sector nu beneficiază de niciun suport din partea statului. Ţara noastră urmează exemplul Uniunii Europene, care duce o luptă acerbă împotriva fumatului. În acest an, cu tutun au fost plantate aproape 800 de hectare de teren agricol, iar ultimele frunze se culeg acum, la sfârşit de septembrie.
Gheorghe Sandu din satul Pohrebeni, raionul Orhei, cultivă tutun deja de trei decenii. În ultimii trei ani, el a fost nevoit să înjumătăţească suprafaţa cultivată, pentru că a scăzut cererea de pe piaţă. Mai mult, în acest an, o parte din recoltă i-a fost compromisă de ploile din primăvară.
"A fost vremea rece când s-a sădit. Greu a mers. S-a pornit creşetrea apoi au dat căldurile.15 tone de frunze verzi trebuia să strângem la hectar, dar din cauza condiţiilor o să strângem între opt şi nouă tone", a spus fermierul din satul Pohrebeni, Orhei, Gheorghe Sandu.
În zilele noastre, procesul de recoltare a tutunului a rămas acelaşi ca şi pe vremea sovietică. Tot lucrul se face manual, aşa că muncitorii au de suferit din cauza condiţiilor nocive.
Preşedintele asociaţiei producătorilor de tutun susţine că cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii din ţara noastră este lipsa pieţei de desfacere.
De vreo 10 ani, Combinatul de Tutun produce ţigări, dar numai nu din materia primă a noastră. În ultima vreme tutunul acesta moldovenesc nu are acele calități care la ultima zi", a afirmat preşedintele Asociaţiei Procesatorilor de Tutun, Serafim Terenti.
În aceste condiţii, specialiştii nu exclud că ramura ar putea dispărea complet, în următorii ani.