20.09.2016 13:20

Tot mai mulți minori sunt supuși la muncă ilegală

Centrul de Investigații Jurnalistice și reprezentanții UNICEF în Moldova au organizat un club de presă unde au abordat tema copiilor minori care sunt supuși la muncă ilegală.

Conducătorul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în Moldova, Cezar Gavriliuc, a spus că majoritatea minorilor sunt supuși muncii din cauză că provin din familii social – vulnerabile.

„Un aspect important legat de protecția copilului este faptul ca legea aceasta este dificil de monitorizat de către copii.

Faptul că copii lucrează în condiții nefavorabile duce la oboseală și surmenaj. Munca în condiții nefavorabile și nepotrivite de genul agriculturii sau tinerii care sunt chelneri, în construcții fără măsuri de protecție sunt expuși riscului de a se distruge psihic.

Un alt risc sunt părinții care consumă alcool sau fumează. De cele mai multe ori angajatorii care implică copii în muncă știu că inspecția muncii va veni să-i controleze, dar reușesc să se eschiveze și oricum îi iau la muncă.

Un factor de risc mare este situația familiară. Părinții cu venituri mici implică copiii în munci pentru a întregi bugetul familiei. Un alt factor este migrația părinților. Multe activități casnice rămân pe umerii copiilor. Trebuie să aibă grijă de gospodărie, bunei sau frați.

Noi am cerut Guvernului să evalueze impactul asupra drepturilor copiilor. Dar trebuie să punem presiune pentru ca autoritățile să se sesizeze”, a spus Cezar Gavriliuc.

Șeful Adjunct al Direcţiei de monitorizare și aplicare a legislaţiei muncii şi normelor de protecţie a muncii, Adrian Bobeica, a spus că în acest an au fost înregistrate peste 35 de cazuri de admitere ilegală a minorilor la muncă, dar numărul acestora a scăzut față de anii precedenți.

„Conform legii, inspectorii anunță angajatorul că vor veni cu inspecția și, evident, ei știu în prealabil că trebuie să lichideze neregulile. În 2015, s-au înregistrat 35 de cazuri de admitere a minorilor al muncă, nedeclarată. Anul acesta avem 16 cazuri.

În 2015 am avut un accident cu moartea unui adolescent de 17 ani. În majoritatea cazurilor au fost intentate procese penale. Au fost întocmite 13 cazuri și 3 dintre ele au fost clasate. S-au aplicat amenzi de 9 mii de lei în dependență de caz, asta e amenda maximă. În medie, se aplică amendă de 4-5 mii de lei. Cazurile de depistare a muncii minorilor ilegale a scăzut cu jumătate față de anul 2014”, a spus Adrian Bobeica.

SURSA

Comentarii