14.03.2016 10:18
De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Postul Mare
De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, de aceea este numit şi Postul Mare.
Postul Paştelui constituie cea mai importantă perioadă de pregătire pentru sărbătoarea „Învierii Domnului". Postul mare durează 40 de zile. În acest an el va fi ţinut în perioada 14 martie — 30 aprilie.
In calendarul bizantin, Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin — cu Miercurea Cenuşii.
Timp de 40 de zile, credincioşii vor trebui să se abţină de la mîncarea de dulce, dar şi de la multe alte lucruri. Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cît mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem des la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care sîntem certaţi.
Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rînd cu ele, de păcate și de orice răutate, spune preotul Octavian Moşin.
Postul cel Mare mai este și o călătorie spre rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare.
De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate
„Postul nu trebuie privit ca ceva separat de celelalte lucruri pe care le recomandă Biserica. Mai bine zis, prin post se deschid altele. Privești, simți, trăiești, gîndești altfel prin prisma postului. După care urmează Spovedania, Maslu, Împărtășania", scrie preotul pe ortodox.md.
Sînt atîtea alte lucruri care ne îngreunează, pe cînd postul, din contra, este o modalitate de a scăpa de multele greutăți și neputințe ale noastre. Postul nu trebuie să fie povară, dar șansă de mîntuire, supunîndu-ne nevoințelor duhovnicești.